GuidePedia

0

Με χαμηλομένους τόνους η ηγεσία των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ, εμφανίστηκαν χθες, μετά την «είδηση» ότι ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε την ακύρωση του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πραγματοποιήση όλων των προϋποθέσων που θέτουν οι συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ, πρέπει να υλοποιηθούν στο ακέραιο καθλως την ίδια ώρα αυξάνονταν οι ανησυχίες για το Ιταλικό και στο βάθος το Γαλλικό χρέος

Την ετοιμότητα της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα υπογραμμίζουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Bαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα. Οπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, «επιθυμούμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Πάντως, επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στο «συμφωνημένο πακέτο» της 27ης Οκτωβρίου και ειδικότερα να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος ΕΕ και ΔΝΤ. Οι κ.κ. Ρόμπεϊ και Μπαρόζο σημειώνουν επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική εγχώρια πολιτική και κοινωνική κατάσταση, η εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε «να δοθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό λαό». «Έχουμε εμπιστοσύνη στο αίσθημα υπευθυνότητας» των Ελλήνων, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η πλήρης εφαρμογή του πακέτου της 27ης Οκτωβρίου και η ενίσχυση από το G20 θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση.

Από τις Κάννες ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως δεν επιθυμεί να ανακατευτεί στα εσωτερικά της Ελλάδας, αλλά οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «οι χώρες κυβερνώνται ελεύθερα», συμπλήρωσε ωστόσο πως «το ευρώ και η Ευρώπη είναι η κληρονομιά μας». «Το μήνυμα που έστειλαν Γαλλία και Γερμανία συνέβαλε στην πρόοδο που σημειώνεται στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά για τον εκβιασμό στον οποίο προέβησαν από τις Κάννες. «Οι Έλληνες απελευθερώθηκαν από τη δικτατορία μόνοι τους. Τους θαυμάζω τους Έλληνες και την Ελλάδα, έχω μακρινούς οικογενειακούς δεσμούς», συμπλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι ο παππούς του Σαρκοζί από την πλευρά της μητέρας του ήταν Έλληνας της Θεσσαλονίκης.

Πάντως, η κα Μέρκελ, σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη ματαίωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, δήλωσε πως αναμένει πράξεις και όχι ανακοινώσεις από τη χώρα μας. «Για μας, οι πράξεις είναι που μετράνε» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20. «Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα γρήγορο ‘ναι’ για τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου» όταν η ζώνη του ευρώ υιοθέτησε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, πρόσθεσε. «Αυτό που είπαμε χθες το βράδυ εξακολουθεί να είναι επίκαιρο: η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα δεν θα εκταμιευθεί εάν δεν εγκρίνει» το ευρωπαϊκό σχέδιο, προειδοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ.

Νωρίτερα η Κομισιόν σημείωνε σε ανακοίνωσή της πως η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και υπάρχουν εργαλεία που θα το εξασφαλίσουν, προσθέτοντας ότι είναι η μόνη επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι.

Η ευρωπαϊκή συνθήκη, όπως έχει σήμερα, δεν προβλέπει να μπορεί μια χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ χωρίς να βγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο από τη ζώνη του ευρώ χωρίς έξοδο από την ΕΕ», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας πάντως πως «αυτή είναι η σημερινή κατάσταση». Η συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2009, εισήγαγε για πρώτη φορά μια διάταξη εξόδου από την ΕΕ. Αντίθετα δεν υπάρχει στη συνθήκη καμιά διάταξη για έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.

Ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η καταβολή της έκτης δανειακής δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το σεβασμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Υπάρχει «μια πολιτική απόφαση της ευρωζώνης για τις συνθήκες για την καταβολή της 6ης δόσης, αυτή συνδέεται με το σεβασμό όλων των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα», ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ. «Είναι σαφές πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για τη διάθεση των ελληνικών αρχών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν πριν από μόλις μερικές ημέρες», πρόσθεσε.

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε δηλώσει στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι η ευρωζώνη επεξεργάζεται τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα μέλη της δεν θα ζημιωθούν, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επέλθει καταστροφή για τους πολίτες στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στην ευρωζώνη. Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την κατάσταση», είπε ερωτηθείς για το τι θα συμβεί στους Γερμανούς φορολογούμενους εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε κόστος. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε κανένα μέλος της ευρωζώνης να μην βγει από την ομάδα των 17, αλλά εάν αυτό θέλουν οι Έλληνες, και εγώ πιστεύω ότι θα ήταν σφάλμα, δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε παρά τη θέλησή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top