GuidePedia

0

Το Σίτι του Λονδίνου δέχεται «συνεχείς επιθέσεις» από τις Βρυξέλλες των οποίων οι νέοι κανονισμοί τείνουν να αποδυναμώσουν το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας σε Βρετανούς δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην 21η σύνοδο της Κοινοπολιτείας στο Περθ της Αυστραλίας!
Ο Κάμερον τόνισε ότι οφείλει να προασπίσει «τα βρετανικά συμφέροντα» έναντι των εταίρων του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των μελών της ευρωζώνης. «Το Λονδίνο που είναι το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης δέχεται μόνιμες επιθέσεις μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών των Βρυξελλών. Είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία. Ένα θέμα κύριου εθνικού συμφέροντος που πρέπει να προασπίσουμε», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Οι Βρετανοί χρηματιστές αντιδρούν σε διάφορες ρυθμίσεις που προωθεί η ΕΕ καθώς και στην επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόταση που έλαβε τη στήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας. Για να ισχύσει ένας τέτοιου είδους φόρος θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Ωστόσο το Λονδίνο φοβάται στο εξής ότι μπορεί να υιοθετηθεί μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, κάτι που θα έπληττε τον όγκο των συναλλαγών στο Λονδίνο.
Καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε τι θα έμενε από την πάλαι ποτέ «Μεγάλη» Βρετανία εάν πληγόταν το Σίτι του Λονδίνου, τι έχει μείνει από την πάλαι ποτέ κοσμοκράτειρα του 19ου αιώνα, τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει και το προϊόν των βιομηχανιών της είναι πλέον μη ανταγωνιστικό, ενώ τα κοινωνικά προβλήματα εξαπλώνονται.

Βέβαια, στις δηλώσεις Κάμερον υπάρχει έντονα και η εσωτερική πολιτική διάσταση, αφού τον Βρετανό πρωθυπουργό «κούρεψε» μεγάλος αριθμός από τους βουλευτές του κόμματός του οι οποίοι ΔΕΝ υπάκουσαν και δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή να ψηφίσουν εναντίον της διοργάνωσης δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά συνέπεια, υφίσταται ορατός πολιτικός κίνδυνος και για τους Συντηρητικούς και για τον ίδιο τον Κάμερον προσωπικά, αφού η απόρριψη της πρότασης για το δημοψήφισμα επετεύχθη μόνο λόγω της ψήφου των Εργατικών του Μίλιμπαντ…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top