GuidePedia

0

Με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια ιστοσελίδα σε περσική γλώσσα λέει ότι ο Τούρκος πρέσβης στο Μπακού παροτρύνει την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία να «αναθεωρήσει» τις σχέσεις της με το Ισραήλ και προειδοποιεί το Ισαρήλ για «πιθανά προβλήματα» με τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο. Ο Τούρκος πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από το Μπακού να σταθεί δίπλα στην Άγκυρα, στο διπλωματικό αγώνα της εναντίον του Ισραήλ και να «επανεξετάσει» τις σχέσεις της με το εβραϊκό κράτος, αναφέρει η ιστοσελίδα την Κυριακή.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Τούρκος πρέσβης Hulusi Kilic, δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει υπόψη «τα πιθανά προβλήματα» με τον αγωγό πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν που διασχίζει την Τουρκία, σε σχέση με την προμήθεια πετρελαίου προς το Ισραήλ. Δεν αναφέρθηκε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Το ποετρέλαιο του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν καταλήγει κατά 10-20% στο Ισραήλ. Ένα παρόμοιο ποσό που παρέχεται προς το Ισραήλ από το Καζακστάν, μεταφέρεται μέσω του ίδιου αγωγού που διασχίζει την Τουρκία.
Απαντώντας στα σχόλια του Τούρκου πρέσβη, η ιστοσελίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του πρέσβη του Ισραήλ στο Μπακού, Michael Lavon Lotem, ο οποίος λέει ότι τρίτα συμφέροντα δεν θα πρέπει να μπορούν να επηρεάσουν τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Ιερουσαλήμ και το Μπακού
Το 2010, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Αζερμπαϊτζάν ανήλθαν σε περισσότερα από $ 2 δισεκατομμύρια δολάρια - διπλάσιο από ό, τι τομ όγκο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.
Το Ισραήλ παρέχει προς Αζερμπαϊτζάν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και το βοηθά στην εκπαίδευση του στρατού του. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, η ισραηλινή εταιρία Elbit Systems, κατασκευαστής αμυντικών συστημάτων, άνοιξε πρόσφατα ένα γραφείο στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία και σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου για την από κοινού παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το Μπακού δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημη απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη, αλλά ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της κυβέρνησης στο Μπακού είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει ότι η «κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας τελειώνει σύντομα».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top