GuidePedia

0

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis» που βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης, έχει χαράξει πορεία προς το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ. Σε περίπτωση που συνεχίσει έτσι, το τουρκικό σκάφος θα διέλθει σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα νωρίς το βράδυ.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, από τα μεσάνυκτα της Κυριακής ενώ κατευθυνόταν προς τον κόλπο της Μερσίνας -όπου ήταν και ο «επίσημος» προορισμός του σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ναυτικές καταχωρήσεις-, πήρε νότια πορεία και ακολουθώντας πορεία ανάλογη της διαμόρφωσης των ακτών της Κύπρου. Διατηρώντας την απόσταση των 30 ναυτικών μιλιών, πέρασε από το ύψος του Ακρωτηρίου Ακάμα, της Κισσόνεργας, της Πέγειας και της Πάφου και εισήλθε εντός των καταχωρημένων «οικοπέδων» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από νωρίς τη Δευτέρα, συνεχίζει από το ύψος της Τίμης με νοτιοανατολική κατεύθυνση κινούμενο με ταχύτητα 8 - 8,5 ναυτικών μιλίων, ευρισκόμενο σε διεθνή ύδατα.

Για την ώρα η ταχύτητά του (8 - 8,5 κόμβοι) δείχνει ότι δεν διεξάγει έρευνες, αλλά από τουρκικής πλευράς ανακοινώθηκε ότι αναμένεται να αρχίσει έρευνες, μόλις φτάσει στην περιοχή προορισμού του. Συγκεκριμένα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι η Τουρκία πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και ο επικεφαλής του ινστιτούτου ερευνών, Αβνί Μπενλί δήλωσε: «Το πλοίο πρόκειται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι στην περιοχή όπου θα αρχίσει η εξερεύνηση. Η ομάδα θα αρχίσει τις σεισμολογικές έρευνές της το απόγευμα, αφού φτάσει στην περιοχή με τις αναφερθείσες γεωγραφικές συντεταγμένες» Ο Μπενλί δεν διευκρίνισε τον ακριβή προορισμό του Piri Reis, αλλά από την πορεία του συνάγεται ότι η θέση του το απόγευμα θα βρίσκεται σαφώς εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η τυχόν διεξαγωγή ερευνών στο σημείο αυτό θα αποτελούσε καταπάτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευθεία πρόκληση, τόσο προς αυτήν όσο και προς την Ελλάδα.

Εν όψει αυτού του σκηνικού, ανακοινώθηκε ότι ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, "προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο". Το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι ότι αυτός που πρώτος σηκώνει το τηλέφωνο, χωρίς να έχει στρατιωτική παρουσία επιτόπου, μιλάει εξ ορισμού από θέση αδυναμίας... Φοβόμαστε ότι η πολιτική παιδεία του πρωθυπουργού της "πολυπολιτισμικότητας" και της φιλίας των λαών τον εμποδίζει να καταλάβει, έστω τώρα, την έννοια της αποτροπής. Μακάρι να διαψευστούμε. Κυριακή κοντή γιορτή.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top