GuidePedia

0
Σύμφωνα με την ετήσια στατιστική αναφορά που εκδίδει ο Οργανισμός Κρατών Εξαγωγέων Πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία έχασε το 2010 την πρωτιά που κατείχε ως η χώρα με τα περισσότερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου. Τη θέση της παίρνει πλέον η Βενεζουέλα!
Με βάση τα στοιχεία, η Βενεζουέλα διέθετε 296,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το 2010, 40% αυξημένα σε σχέση με το 2009, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία διέθετε 264,5 δις βαρέλια. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το κατά πόσο εκμεταλλεύσιμα είναι τα αποθέματα της χώρας του Ούγκο Τσάβεζ.

Αυτό πολιτικά δημιουργεί κάποια σοβαρά θέματα για τις ΗΠΑ αλλά και για τις άλλες χώρες του κόσμου. Η Βενεζουέλα, το Ιράν και το Ιράκ ήταν στην ομάδα των κρατών που αρνούνταν, εντός του OPEC, να υπερψηφίσουν την πρόταση αύξησης της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές χαμηλότερα, κάτι το οποίο στήριζε η Σαουδική Αραβία.
Τέλος, η Βενεζουέλα είναι η τέταρτη κατά σειρά όγκου εισαγωγών από την οποία οι ΗΠΑ προμηθεύονται τις συνολικές ανάγκες σε πετρέλαιο, μετά τον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία και το Μεξικό. Οι άλλες χώρες κατά σειρά είναι οι Νιγηρία, Ρωσία, Ιράκ, Κολομβία, Αλγερία, Ανγκόλα, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Παρθένοι Νήσοι, Νορβηγία και Ισημερινός. Στο αργό πετρέλαιο η λίστα παραμένει ίδια στις πέντε πρώτες θέσεις.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top