GuidePedia

0
Σταμάτησε η ζωή στο Ντιγιαρμπακίρ για την κηδεία των 4 από τα επτά μέλη του ΠΚΚ που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Τούντζελι. Τα λεωφορεία και τα μινιμπάς δεν δούλεψαν, τα σκουπίδια δεν μαζεύτηκαν και οι έμποροι δεν άνοιξαν τα μαγαζιά τους. Η τελετή στην οποία μετείχαν σχεδόν 100 χιλιάδες άτομα ήταν η πλέον μαζική μετά την προ εικοσαετίας κηδεία του Βεντάτ Αϊντίν προέδρου της τοπικής οργάνωσης του ΗΕΡ που τον είχε σκοτώσει η JITEM.

Για την εκπλήρωση των θρησκευτικών υποχρεώσεων των εγγεγραμμένων στο Ντιγιαρμπακίρ ανταρτών Ουγούρ Ουτάντς, Χακάν Γκεμ, Σεϊχμούζ Ακάκ, και του εγγεγραμμένου στην πόλη Μπάτμαν Ροβάν Σερχάτ Μπασαλάκ, τα σώματα τους μεταφέρθηκαν στο τζαμί Μπαιράμογλου. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής του πλήθους, η προσευχή έγινε στον ανοιχτό χώρο δίπλα στο τζαμί. Τα φέρετρα σκεπασμένα με τις σημαίες του ΠΚΚ αργότερα πήραν το δρόμο για το νεκροταφείο Γενίκοϊ.

Κατά τη διάρκεια της πορείας έφεραν αφίσες του Οτζαλάν και ακούγονταν συχνά το σύνθημα ¨εκδίκηση¨. Κατά μήκος της πορείας προς το νεκροταφείο πετροβολήθηκαν οι κάμερες της MOBESE και πετάχτηκαν μολότοφ στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ. Κατά την διάρκεια της ταφής συγγενείς των θανόντων θρηνούσαν ενώ κάποιοι εξ αυτών λιποθύμησαν. Μιλώντας στο νεκροταφείο η ανεξάρτητη βουλευτής του BDP Αϊσέλ Τουγλούκ είπε πως « οι τύραννοι που θρέφονται από τον πόλεμο, δεν θέλουν να τελειώσει. Επιθυμώ να ρωτήσω τον πρωθυπουργό. Θέλετε μήπως με σκοτωμούς να γίνετε ο πρωθυπουργός του πολέμου ;» Μετά την ταφή, ομάδα ατόμων έκανε διαδήλωση, και όταν πέταξαν πέτρες στα γραφεία του ΑΚΠ, η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα. Οι συγκρούσεις κράτησαν μέχρι αργά στους γύρω δρόμους. Ίδια ήταν η εικόνα και στην κηδεία του μέλους του ΠΚΚ Κενάν Τας στο Χακκάρι. Στην πόλη δεν ανέβηκαν τα στόρια, ενώ χιλιάδες άτομα που μετείχαν στην τελετή, διαμαρτυρήθηκαν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top