GuidePedia

0
Η «αραβική άνοιξη» δεν φέρνει λουλούδια για όλους στη γειτονιά του ισλαμικού κόσμου, και ιδιαίτερα για εκείνους που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τα καθεστώτα που ήδη ανατράπηκαν ή καταρρέουν.

Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για την Τουρκία, που παρακολουθεί με αγωνία τις λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, καθώς οι πολιτικοί κλυδωνισμοί από τις αλλαγές καθεστώτων θέτουν υπό αίρεση τις επίπονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Αγκυρα τα τελευταία χρόνια, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί σε καταλύτη εξελίξεων στον αραβικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή. Οι διπλωματικές αναταράξεις εκδηλώνονται καθώς η Τουρκία διανύει ένα δύσβατο προεκλογικό δρόμο οδεύοντας προς τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, που γίνεται ακόμη πιο δύσβατος από τις βόμβες του αυτονομιστικού αντάρτικου και τις οξυμένες εθνοτικές αντιπαραθέσεις.

Μία μέρα μετά την ένοπλη επίθεση κατά της συνοδείας του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην προεκλογική του περιοδεία στην Κασταμονή του Πόντου, οι κούρδοι εργάτες ξεκίνησαν μαζικές απεργίες στο Ντιγιαρμπακίρ και σε μικρότερες πόλεις της ΝΑ Τουρκίας, ενώ στρατός και αστυνομία εξαπέλυσαν πολεμικές επιχειρήσεις και πογκρόμ συλλήψεων. Κι όλα αυτά έπειτα από μία «διαδήλωση ρουτίνας» -κατά την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ»- κατά την ταφή επτά μελών του ΡΚΚ που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μάχες στα βουνά της επαρχίας Τουντσελί, στην Ανατολία. Πάνω από 5.000 Κούρδοι συμμετείχαν στη διαδήλωση εκείνη, κραυγάζοντας «εκδίκηση» και ανεμίζοντας σημαίες του κουρδικού αντάρτικου. «Είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν όσοι δεν τα καταφέρνουν στις κάλπες», ρητόρευε από τα προεκλογικά μπαλκόνια στην Αμάσεια ο Ερντογάν, καλυπτόμενος από δύο bodyguards και δείχνοντας το ΡΚΚ ως δράστη της επίθεσης. Την ίδια στιγμή οι Κούρδοι κατήγγειλαν τον πολιτικό τους απομονωτισμό και τον έντεχνο αποκλεισμό τους από την προεκλογική διαδικασία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναζωπύρωσης των μαχών με τους αυτονομιστές αντάρτες μετά την άρση της μονομερούς εκεχειρίας του ΡΚΚ τον περασμένο Φεβρουάριο, ξετυλίγεται και η προεκλογική πολιτική αντιπαράθεση που αυτή τη φορά περιγράφεται ως ιδιαίτερα οξυμένη: ακόμη και ο χαρισματικός Ερντογάν (που θεωρείται βέβαιος και για τρίτη φορά νικητής των εκλογών) απευθύνθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους θυμίζοντας με ειρωνικό τρόπο τα σεξουαλικά τους μπερδέματα όπως αποκαλύφθηκαν από τον τουρκικό σκανδαλοθηρικό τύπο.

Τα οικονομικά ενδιαφέροντα της Αγκυρας και η κοπιαστική προσπάθεια πολιτικής επιρροής στον αραβικό κόσμο πλήττονται εξαιτίας των λαϊκών εξεγέρσεων που απειλούν ακόμη και τη σκληρή στρατηγική της Τουρκίας να μην επιτρέπει διάχυση των προβλημάτων που κλυδωνίζουν τις όμορες χώρες, στη δική της επικράτεια.

Προϊόν αυτής της στρατηγικής είναι και η πρόσφατη κυβερνητική αναγγελία επιβολής περιορισμών στο Ιντερνετ, με φιλτράρισμα των ιστότοπων που θα μπορούν να επισκέπτονται οι τούρκοι συνδρομητές. Το επιχειρούμενο ιντερνετικό black-out καταγγέλλεται ως αντιδημοκρατικό και πολλοί θυμίζουν ότι το «άλλο όνομα» της Αραβικής Ανοιξης είναι «Επανάσταση του twitter».
ΑΧ. ΦΑΚΑΤΣΕΛΗΣ

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top