Η αποφασισθείσα αποστολή νέου στολίσκου σκαφών με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών τον περασμένο Μάιο στο τουρκικό σκάφος «Mavi Marmara» που ανήκει στην τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ», αναμένεται να θέσει σε νέα δοκιμασία τις τουρκοΐσραηλινές σχέσεις, οι οποίες επλήγησαν βαρύτατα από το περσινό συμβάν.
Αυτή τη φορά, η υπόθεση αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη για την ισραηλινή πλευρά, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «ΙΗΗ» η νέα νηοπομπή θα αποτελείται από 15 συνολικά πλοία και θα μεταφέρει 1.500 ακτιβιστές από 22 ΜΚΟ, έναντι μόνον 6 πλοίων τον περασμένο Μάιο και λιγότερων ακτιβιστών (περίπου οι μισοί σε σχέση με εφέτες).
Σημειώνεται ότι μετά τα αιματηρά γεγονότα που σημάδεψαν την περσινή επιχείρηση των Ισραηλινών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 9 Τούρκων, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ευρίσκονται στο κατώτερο σημείο τους από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Η Τουρκία έχει αποσύρει από πέρυσι τον πρέσβη της από το Ισραήλ, κάθε στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους έχει παγώσει και ουδεμία επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής. Επισημαίνεται ότι, μετά την αιματηρή αυτή επιχείρηση των Ισραηλινών, οι Τούρκοι είχαν κατηγορήσει με διαρροές στον Τύπο ότι πίσω από τις πρόσφατες τότε επιθέσεις των ανταρτών του ΡΚΚ κρύβονταν οι Ισραηλινοί, τους οποίους είχαν και άλλοτε κατηγορήσει ως υποκινούντες τη δράση των Κούρδων, ως μοχλού πιέσεως στην Τουρκία. Υπό το πρίσμα αυτό, η προσπάθεια δημιουργίας ενός αντίστοιχου μηχανισμού πιέσεως του Ισραήλ από την Τουρκία, μέσω της υποστηρίξεως των Παλαιστινίων στη Γάζα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών είναι το γεγονός ότι στα μέσα του περασμένου Μαρτίου οι ισραηλινές Αρχές εζήτησαν από τις τουρκικές να σταματήσουν ένα πλοίο, το οποίο -σύμφωνα με τις πληροφορίες των πρώτων- μετέφερε όπλα στη Γάζα, αλλά οι Τούρκοι αρνήθηκαν να το σταματήσουν. Τελικά, το πλοίο «Victoria», με τουρκική και λιβεριανή σημαία, σύμφωνα με πληροφορίες των Ισραηλινών, κατελήφθη από Ισραηλινούς κομάντος και οδηγήθηκε στο λιμάνι Ασντότ, όπου ευρέθη ότι πράγματι μετέφερε όπλα για τη Γάζα. Στο φορτίο όπλων 50 τόνων ευρέθησαν -μεταξύ άλλων- και πύραυλοι εδάφους-θαλάσσης ιρανικής κατασκευής (σ.α.: υπενθυμίζεται ότι στον πρόσφατο πόλεμο του Λιβάνου ένα ισραηλινό σκάφος επλήγη από πύραυλο ιρανικής κατασκευής).
ΕντάσειςΔύο εβδομάδες μετά το συμβάν αυτό, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου τηλεφώνησε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ζητώντας του να προβεί σε ενέργειες, για να σταματήσει η νέα νηοπομπή που ετοιμάζουν οι ακτιβιστές για τις 31 Μαΐου 2011, ισχυριζόμενος ότι η νέα αποστολή έχει οργανωθεί από εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία εντάσεων και μόνον.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ισραηλινός πρέσβης Γκάμπι Λεβί στην Άγκυρα προέβη σε επίσημο διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας της να ματαιώσει τη νέα αποστολή πλοίων στη Γάζα πρωταγωνιστικό ρόλο στην οποία είχε πάλι η τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ». Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί έχουν καταγγείλει επανειλημμένως τη συγκεκριμένη οργάνωση [βλ. “ΚτΕ», 15 Ιανουαρίου 2001), όχι μόνο ως εξτρεμιστική, αλλά και ως διατηρούσα δεσμούς με το παγκόσμιο κίνημα Τζιχάντ, καθώς επίσης και για ανάμειξη της σε πλείστα ισλαμιστικά αντάρτικα κινήματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου (Τσετσενία, Βοσνία, Αφγανιστάν κ.α)
Ο Ισραηλινός πρέσβης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει λόγος αποστολής εφοδίων και εν γένει βοήθειας προς τη Γάζα μέσω θαλάσσης, διότι το άνοιγμα που έκανε πέρυσι η κυβέρνηση της χώρας του για διέλευση 220 φορτηγών τον μήνα δεν καλύπτεται ακόμη στο σύνολο του (περνούν πολύ λιγότερα φορτηγά). Ο ίδιος δεν ανέφερε ανοιχτά τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση του για να σταματήσει τη νηοπομπή, αλλά είπε ότι η θέση του Ισραήλ για το θέμα αυτό είναι γνωστή και ότι το διεθνές δίκαιο επιτρέπει σε χώρες να επεμβαίνουν σε πλοία τα οποία μπορούν να θέσουν απειλή για την ασφάλεια μιας χώρας. Από την πλευρά τους, στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ δήλωναν στο τέλος Απριλίου ότι οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας ετοιμάζονται πυρετωδώς εδώ και εβδομάδες για να ανακόψουν την πορεία της νηοπομπής προς τη Γάζα, χωρίς να αναφέρουν όμως τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν αυτή τη φορά.
Μέσω του Τύπου.Μέχρι στιγμής, η επίσημη θέση της Τουρκίας δεν έχει εκφρασθεί ανοιχτά. Αλλά στις 25 Απριλίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου σε δήλωση του προς την αυστραλιανή εφημερίδα “Sydney Morning Herald” έδωσε μια κλασική τουρκική άποψη, αναφέροντας ότι «μπορούμε να δώσουμε κάποια συμβουλή, να πούμε κάτι, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη νηοπομπή». Σύμφωνα με πληροφορίες από την «ΙΗΗ», η οργάνωση σκοπεύει να αποστείλει με τη νέα νηοπομπή περί τα 100 με 150 άτομα (Τούρκους).
Προβλέψεις για την εξέλιξη της υποθέσεως δεν είναι φυσικά δυνατόν να γίνουν, ιδίως όταν και οι δύο πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να υλοποιήσουν τις προθέσεις τους. Από τεχνικής απόψεως, πάντως, η αναχαίτιση μιας νηοπομπής 15 πλοίων κρίνεται εξαιρετικά δυσχερής και η αποφυγή αιματηρών γεγονότων δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Και βεβαίως ουδόλως πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι τα όσα ενδεχομένως συμβούν θα έχουν και ως φόντο την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα Μπιν Λάντεν από τους Αμερικανούς κομάντο.
ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
Του Μάνου Ηλιάδη
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου