GuidePedia

0
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 3.164.859 ψηφοφόροι στα 4.880 εκλογικά κέντρα σε όλη την Αλβανία, για να εκλέξουν 383 δημάρχους και κοινοτάρχες.


Οι περιφερειακές εκλογές ωστόσο αναμένεται να διεξαχθούν σε κλίμα έντασης, τέσσερις μήνες μετά τη σφοδρή και αιματηρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Τα πρώτα... μηνύματα άλλωστε έχουν ήδη σταλεί. Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από περιστατικά πολιτικής βίας και εκρήξεις βομβών. Τουλάχιστον έξι υποψήφιοι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, ενώ αναφέρθηκαν και αρκετά περιστατικά τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών σε αυτοκίνητα ή κατοικίες.

Το μεγαλύτερο εκλογικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στα Τίρανα, όπου το δημαρχιακό θώκο διεκδικούν ο νυν δήμαρχος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα και ο Λουλεζίμ Μπάσα, πρώην υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η αναμέτρηση και στη Χειμάρρα, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Έλληνες μειονοτικοί και στις περασμένες εκλογές, το 2007, σημειώθηκαν επεισόδια. Τη θέση του δημάρχου στην κωμόπολη αυτή διεκδικούν ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Μπολάνος από το ΚΕΑΔ, o Γιώργος Γκόρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Δημήτρης Λαζάρης του MEGA και ο Σάβο Πρίφτι του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την ανησυχία του για την τεταμένη, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, εξέφρασε στη δεύτερη έκθεσή του το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που παρακολούθησε την προεκλογική εκστρατεία στη χώρα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Απριλίου, «η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίζεται από φορτισμένη πολιτική ατμόσφαιρα, η οποία αντικατοπτρίζεται στις βίαιες πράξεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ότι «προσπαθεί να νοθεύσει τους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους χιλιάδες άτομα είναι εγγεγραμμένα σε παραπάνω από μία εκλογική περιφέρεια και μπορούν να ψηφίσουν πάνω από μία φορά, με σκοπό την αλλοίωση του τελικού αποτελέσματος, κυρίως στα Τίρανα».
Το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν 249 ξένοι παρατηρητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι από τον ΟΑΣΕ, και 1.600 Αλβανοί παρατηρητές, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις για τα αποτελέσματα, αναφέρει το Associated Press, αν και τα κόμματα εξέδωσαν εκτιμήσεις που ευνοούν τους υποψήφιούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε επεισόδια τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η αντιπολίτευση οργάνωσε διαδηλώσεις, καταγγέλλοντας σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία εμπλέκονταν μέλη της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top