GuidePedia

0
Η κατάσταση το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι έκρυθμη. Τα ΜΜΕ και οι διεθνείς ασχολούνται σήμερα με τη Λιβύη, τη Συρία και τον Μπιν Λαντεν. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι σε περίπτωση που φύγει ο έλεγχος από τη σημερινή κυβέρνηση Μπαρζανί- Ταλιμπανί ο εμφύλιος πόλεμος θα είναι προ των πυλών με ντόμινο εξελίξεων στη Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία .

Η εμφάνιση ενός νέου κουρδικού κινήματος της αντιπολίτευσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν το λεγόμενο Gorran -που σημαίνει αλλαγή- έχει περιπλέξει τα πράγματα στο Βόρειο Ιράκ και απειλεί τη κυβέρνηση Μπαρζανί – Ταλαμπανί .
Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2009 και στις εκλογές του Ιουλίου κέρδισε 25 από τις 111 έδρες. Οι νίκες του έχουν μεγάλη σημασία γιατί έκανε διείσδυση στις περιοχές που ήλεγχαν τα κόμματα των Μπαρζανί και Ταλαμπανί.

Συγκεκριμένα κέρδισαν τις μισές έδρες στη Σουλειμανιγια δύο έδρες στο Ερμπίλ, δύο έδρες στο Κιρκούκ και δύο στο Μοσούλη . Δηλαδή σε περιοχές που τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι πολλά.

Μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης Μπαρζανί για την έλλειψη δημοκρατίας που υπάρχει , για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και να ζητήσουν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το κίνημα Gorran την κατηγορεί επίσης για νεοποτισμό, και διαφθορά από τα έσοδα πετρελαίου και τέλος ζητά άμεσα εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει μια δομημένη κυβέρνηση, η περιοχή του Κουρδιστάν έχει πρακτικά χωριστεί σε δύο διαφορετικές ζώνες επιρροής. Οι τοπικές αρχές στις επαρχίες του Ερμπίλ και Dohuk ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), με επικεφαλής τον Μασούντ Μπαρζανί ενώ η Σουλειμανίγια κυρίως ελέγχεται από το Κόμμα του Ταλαμπανί (πατριωτική ένωση του Κουρδιστάν PUΚ). Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν κυβερνάται από τα δύο κόμματα του Μπαρζανί και Ταλαμπανί, δηλαδή από το KDP και το PUK.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από τη Σουλειμανίγια

Η συγκεκριμένη επαρχία είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται στο Νότιο τμήμα του Κουρδιστάν. Είναι η πόλη των πιο μορφωμένων ανθρώπων. Έτσι, οι διαδηλωτές είναι δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, βουλευτές, μουσικούς, ποιητές, και μουλάδες διαφόρων θρησκευτικών παρατάξεων . Όμως το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι οι δύο αυτές οικογένειες των Μπαρζανί και Ταλιμπανί τα εθνικά έσοδα από το Πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν τα κατανέμουν ισομερώς ,αλλά μόνο για τους εαυτούς τους. Το κίνημα υποστηρίζει ότι η μεσαία τάξη έχει εξαφανισθεί και οι συνθήκες διαβίωσης της πλειονότητας των ανθρώπων σε αυτές τις πόλεις με τα πλούσια κοιτάσματα είναι άθλιες.

Οι διαδηλώσεις στη Σουλειμανίγια συνεχίζονται και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν πότε θα τελειώσουν . Μέχρι αυτή τη στιγμή οι διεθνείς δεν ανησυχούν ιδιαίτερα.
Η κατάσταση στο Ιρακινό Κουρδιστάν είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί εύκολα να βγει από τον έλεγχο. Εάν η κυβέρνηση αδυνατεί να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης μπορεί πολύ εύκολα να πυροδοτηθεί ένας εμφύλιος πόλεμος. Γιατί;

Φυσικά για τα έσοδα των πετρελαιοπηγών.
Του Κώστα Τζεβελέκου
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top