GuidePedia

0

Κινεζικά περιπολικά σκάφη, «αναχαίτισαν» ένα ερευνητικό σκάφος του Βιετνάμ το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Τα κινεζικά σκάφη προξένησαν ζημιές στο ερευνητικό σκάφος με την δικαιολογία πως υπήρξε παραβίαση των κινεζικών χωρικών υδάτων. Η εταιρία Petrovietnam, ιδιοκτήτρια του ερευνητικού σκάφους, ζήτησε από την κυβέρνηση του Ανόι να διαμαρτυρηθεί εντόνως στο Πεκίνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στο Βιετνάμ, το επεισόδιο έλαβε χώρα σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από τις ακτές του Βιετνάμ, δηλαδή σε απόσταση 75 περίπου μιλίων.
Είναι σαφές πως το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών προκαλεί έντονη τριβή όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε άλλες ευαίσθητες και «πλούσιες» περιοχές του κόσμου.
Είναι ενδιαφέρον να διαπιστώσει κανείς το πώς ακριβώς αντιδρούν τα σοβαρά κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, και το πώς ακριβώς «αντιδρούν» τα κατ’ ευφημισμόν κράτη, τα οποία σε κάθε δύσκολη στιγμή επικαλούνται μονίμως τη… στρατηγική ψυχραιμία που θεωρούν ότι τα διακρίνει.
Προφανώς τα κράτη αυτά είναι πολύ πιο έξυπνα από την Κίνα και το Βιετνάμ.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top