GuidePedia

0

Του Χρήστου Μηνάγια
(Ανανέωση 27-5-2011): Στις 25-5-2011 ο Namik Kemal Zeybek αρχηγός του κόμματος DP από την πόλη Didim των δυτικών παραλίων, όπου μετέβη για να παραστεί σε συλλαλητήριο με σύνθημα: «Adalara Sahip Qik (Διεκδικήστε τα Νησιά)» προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
« …………… Από την Τουρκία ούτε ο πρωθυπουργός μας δίδει απάντηση ούτε ο υπουργός Εξωτερικών. Εμείς λέμε ότι αυτά τα νησιά (σ.σ. εννοεί το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι) είναι δικά μας. Και εσείς δώστε μας μια απάντηση (σ.σ. εννοεί το πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών). Είναι δικά μας ή δεν είναι; Εν τω μεταξύ από τα έγγραφα του Wikileaks γίνεται αντιληπτό ότι σε μία συνάντηση ο υπουργός των Εξωτερικών μας είπε ότι αυτά είναι “γκρίζες ζώνες”…………….
Ο εκπρόσωπος του κόμματος εξουσίας συμπεριφέρεται σαν εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι αυτά ανήκουν στα Δωδεκάνησα και ότι ο Ισμέτ πασάς τα έκανε πεσκέσι στους Έλληνες. (σ.σ. λέγοντας εκπρόσωπο του κόμματος εννοεί τον πρόεδρο της νομαρχιακής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην επαρχιακή πόλη 42.000 κατοίκων Didim).

Σήμερα εάν θα πήγαινα στο νησί, οι πολίτες μας δεν θα με άφηναν μόνο και θα ερχόταν μαζί μας. Με εκατοντάδες άτομα να πηγαίνουν στα νησιά θα εθεωρείτο αιτία πολέμου. Η δουλειά των πολιτικών κομμάτων δεν είναι να προκαλεί πόλεμο. Επίσης δεν επιθυμούμε κανένας πολίτης μας να πάθει κάποια ζημιά εξαιτίας αυτού. Ωστόσο, κάποια ημέρα θα πάω σε αυτά τα νησιά. Την ελληνική σημαία θα την κατεβάσει ο στρατός και εγώ θα πάω για επίσκεψη σε αυτά τα νησιά. Εμείς ως πολιτικό κόμμα εκπληρώσαμε το στόχο μας. Εμείς καταδείξαμε ότι τα δικά μας νησιά καταλήφθηκαν από την Ελλάδα. Ως πολιτικό κόμμα μόνο αυτό επιδιώκαμε. Τώρα σειρά έχει η κυβέρνηση, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να κάνει τα αναγκαία βήματα. Αυτή η κυβέρνηση ή και καμία άλλη κυβέρνηση από τώρα και στο εξής δεν θα μπορέσει να σκεφθεί ότι θα θυσιάσει αυτά τα νησιά (σ.σ. εννοεί το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι).»
Τελικά η τουρκική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου θα απαντήσουν επίσημα στο ερώτημα του Zeybek που τυγχάνει να είναι και αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος; Άλλωστε για όσους γνωρίζουν την Τουρκία, η εξωτερική πολιτική της χώρας αυτής δεν χαράσσεται και δεν υλοποιείται από προέδρους νομαρχιακών επιτροπών μικρών επαρχιακών πόλεων, αλλά από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και την εκάστοτε κυβέρνηση. Εάν γίνει αυτό, τότε πράγματι θα πεισθεί και ο κάθε «κακοπροαίρετος» ότι η Τουρκία έχει αλλάξει και ότι πλέον δεν θα βλέπουμε τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Σε ότι αφορά στους λόγους ακύρωσης της τελικής φάσεως των ασκήσεων Efes-2011 και Denizkurdu-2011, θα επανέλθουμε όταν θα υπάρξει λεπτομερής επίσημη ανακοίνωση από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top