GuidePedia

0

Ερντογάν: Η Τουρκία “εμπνέει” τις εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο.
Σύμφωνα με τον Economist (ΕΔΩ), ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καμαρώνει για τις εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο. Μάλιστα ο ίδιος πριν μια βδομάδα απεύθυνε το ερώτημα στη Βουλή της Τουρκίας:
«Ποια είναι η χώρα που ενέπνευσε τις εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο;»
Και πριν προλάβει να απαντήσει κάποιος απάντησε ο …ίδιος.
«Η Τουρκία και η μοντέρνα δημοκρατία» της.
Ο Ερντογάν ήταν από τους πρώτους ηγέτες του κόσμου που κάλεσε τον Μουμπάρακ της Αιγύπτου να παραιτηθεί. Γιατί λοιπόν δεν έκανε το ίδιο και στο θέμα της Λιβύης;

Ο Ερντογάν περιέγραψε την ιδέα της επέμβασης στη Λιβύη ως παράλογη, ενώ παράλληλα ψιθύριζε στους συνεργάτες του πως οι ΗΠΑ θέλουν να διαμελίσουν τη Λιβύη ώστε να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό της.
Τελικά ζήτησε από το Καντάφι να παραιτηθεί για το καλό του λαού του και αμέσως μετά φοβούμενος τις αντιδράσεις της Δύσης έστειλε τα πλοία του.
Η γραμμή της Τουρκίας δεν είναι ειλικρινής.
Ο Ερντογάν θεωρεί πως η Λιβύη υπάρχει κίνδυνος να γίνει ένα δεύτερο Ιράκ. Ωστόσο δεν λέει πως αν επικρατήσουν οι αντικαθεστωτικοί θα χάσει η χώρα του 15.000 εκατομμύρια δολάρια εκκρεμών συμβάσεων που έχει υπογράψει με το καθεστώς Καντάφι.
Η Τουρκία φοβάται πως οι εξεγέρσεις στη Συρία θα δημιουργήσουν ταραχές στο εσωτερικό της χώρας της και θα αναδείξουν σε μείζον ζήτημα της περιοχής το Κουρδικό.
Παραθέτω πιο κάτω ορισμένες δηλώσεις που δεν περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα του Economist, ωστόσο σχετίζονται με αυτό και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:
Χίλαρι Κλίντον: Η Συρία δεν είναι Λιβύη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να παρέμβουν στρατιωτικά.
Χένρι Κίσσινγκερ (πριν χρόνια): Σε αυτή την τόσο εύφλεκτη περιοχή του κόσμου δεν γίνεται πόλεμος χωρίς την Αίγυπτο και ειρήνη χωρίς τη Συρία.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες: Η αραβική εξέγερση «αλλάζει το στάτους κβο στην περιοχή».
Ο Ισραηλινός αναλυτής Εγιαλ Ζίσερ: «Καλύτερα να έχουμε απέναντί μας τον διάβολο που γνωρίζουμε, παρά τον διάβολο που αγνοούμε. Και ποιος ξέρει ποιος θα ’ρθει μετά – η ισλαμική τρομοκρατία, η Αλ Κάιντα ή μήπως το χάος»;
Geopolitics & Daily News

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top