GuidePedia

0
ΦΑΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Για περισσότερο απο έναν αιώνα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τα ίχνη του ήταν επισήμως άγνωστα. O Adolf Eichman,αρχιτέκτονας του ολοκαυτώματος είχε δραπετεύσει , πήγε στην Ιταλία και από εκεί με πλοίο στην Αργεντινή.

Η Γερμανική κυβέρνηση,απασχολημένη με το ξαναχτίσιμο της χώρας και την αποκατάσταση της φήμης της,γνώριζε τουλάχιστον απο το 1952 που ζούσε,αλλά ποτέ δεν έκανε καμιά ουσιαστική προσπάθεια για να τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ένα νέο βιβλίο ισχυρίζεται ότι ο Eichman ήθελε να γυρίσει στην πατρίδα του και να διεκδικησει τη θέση του στην ιστορία αρκετά χρόνια πριν συνελήφθη απο την ισραηλινή αντικατασκοπία το 1960 και παραπεμφθεί σε δίκη στην Ιερουσαλήμ.

Το 1956,ο Eichmann έγραψε ένα ανοιχτό γράμμα στην δυτικό γερμανό καγκελάριο,Konrad Adenauer.


Ο Adolf Eichman τέθηκε επικεφαλής να απελάσει τους Εβραίους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέτα το πόλεμο,έφυγε στην Αργεντινή,αλλά εντοπίστηκε από τη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ το 1960. Το επόμενο έτος,προσάχθηκε σε δίκη και εκτελέστηκε.


"Είναι ώρα να εγκαταλείψω την ανωνυμία μου και να συστηθώ," έγραψε ο Eichman,ο οποίος ζούσε με το όνομα Ricardo Klement σε ένα προάστιο του Buenos Aires."Όνομα: Adolf Otto Eichman. Επάγγελμα:Αντισυνταγματάρχης.

Το γράμμα υποτίθεται ότι δημοσιεύτηκε από μια οργάνωση της Αργεντινής που υποστήριζε Ναζί, ωστόσο πότε δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Ανακαλύφθηκε στα γερμανικά κρατικά αρχεία απο τον ιστορικό Dr Bettina Stangneth στο Αμβούργο,του οποίου το βιβλίο, δημοσιεύτηκε στην Γερμανία αυτή την εβδομάδα.

Στο γράμμα προς τον Αdenauer, o Eichman, προτείνει να λένε στους νέους ανθρώπους της Γερμανίας τι πραγματικά συνέβη την εποχή του Hitler.

"Πόσο καιρό ακόμα θα μου επιτρέπουν να ζω,δεν ξέρω,αλλά αυτο που ξέρω είναι οτι κάποιος πρέπει να πει στις επόμενες γενιές γι'αυτά τα γεγονότα”.είπε,αποφεύγοντας να αναφέρει ότι αυτά τα γεγονότα ήταν εμπλεκόμενα με μαζικές δολοφονίες εκατομμυρίων ανθρώπων. “Είχα ένα μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση και στην καθοδήγηση αυτών των προγραμμάτων"πρόσθεσε...

Ο Eichman προώθησε το "εβραικό ζήτημα” στην έδρα της ασφάλειας του Reich,με τα SS υπεύθυνα για τη μάχη εναντίον των “εχθρών του Reich".Στην πράξη αυτό σήμαινε οτι ήταν δουλειά του να επιλύσει με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέωτρωσης.Ήταν πολύ υπερήφανος για την εξεύρεση φθηνού ,κερδοφόρου και αποτελεσματικού τρόπου για την εκτέλεση των μαζικών δολοφονιών:ήταν αυτός και η μονάδα του,ο οποίος είχε την ιδέα να κλέβουν τα θυματα πριν από τα στείλουν σε ατρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο Stangneth είπε ότι ο Eichman ήταν δυστυχισμένος με την ταπεινή ζωή του στην Αργεντινή,όπου ήταν κτηνοτρόφος κουνελιών.Αυτός λαχταρούσε την δύναμη και την αναγνώριση και διασκέδαζε με το τρίτο Reich."Αυτός είναι ο λόγος που έγραψε το γράμμα στον Αdenauer,επειδή ήθελε να γίνει διάσημος"είπε ο Stangneth,"ήθελε να διεκδικήσει μέρος στην ιστορία με τον Adolf Hitler".

"Ηθελε να προσαχθεί σε δίκη στην Γερμανία και να δώσει τη δική του πλευρά των γεγονότων”.

Αδέξια ερωτήματα τίθενται τώρα στην Γερμανία για το ρόλο της χώρας να τον φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Μια σειρά απο άρθρα στο περιοδικό Der Spiegel πρόσφατα αποδεικνύουν ότι στην Δυτική Γερμανία μυστικοί πράκτορες γνώριζαν καλά πού βρισκόταν ο Eichman μετά την απόδρασή του,αλλά ποτέ δεν τους δόθηκε εντολή να πανε και να τον πιάσουν.

Μετά την απαγωγή του Eichman απο την Mossad το Μάιο του 1960,η κυβέρνηση του Αdenauer,έκανε μια κρίσιμη συνάντηση,όπου συμφώνησαν οτι πρέπει να κάνουν τα πάντα για να κανουν ξεκάθαρο οτι "ο Eichman ήταν ένα τυφλο όργανο του Himmler" και ότι ο ίδιος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Γερμανίας.Μια ξένη αξιωματιούχος του υπουργείου τονίζει λέγοντας οτι "ηγετικές φυσιογνωμίες της Δυτικής Γερμανίας"δεν θιχθηκαν στη δίκη".


Η τελευταία έκδοση του περιοδικού ισχυρίζεται ότι προσωπικά ο Αdenauer έστειλε έναν πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας απο την Γερμανία,να παρακολουθεί την δίκη του Eichman στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αdenauer είπε στον Rolf Rogel,ένα κατάσκοπο,να παρακολουθεί τη δίκη με τη δικαιολογία ότι είναι δημοσιογράφος,εάν αυτό ήταν εφικτό.¨Πρέπει να πας στη δίκη του Eichman για μένα"έγραψε ο Αdenauer σύμφωνα με τα μυστικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας απο το περιοδικό Der Spiegle,το οποίο περιγράφει την αποστολή του Vogel ως "μια απο τις πιο λεπτές διπλωματικές μυστικές επιχειρήσεις στην Ιστορία της Δυτικής Γερμανίας".

Το περιοδικό Der Spiegle ισχυρίζεται ότι ο Αdenauer ήταν τρομοκρατημένος απο το ναζιστικό παρελθόν ενός απο τους πιο έμπιστους συμβούλους του,του Hans Globke,ο οποίος ήταν επικεφαλής του επιτελείου του στην καγκελαρία,μήπως εκτεθεί στη δίκη.

Ο Αdenauer σύμφωνα με πληροφορίες πήγε με διακριτικότητα να πληρώσει τα νομικά έξοδα του Eichman επειδή ήταν φοβισμενος ότι αν δεν το έκανε,οι ανατολικοί και οι σοβιατικοί εχθροί του θα επηρέαζαν τη δίκη για δικούς τους σκοπούς.Αλλά όταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατάλαβαν την υπόθεση,το 1961,το σχέδιο τέθηκε στο αρχείο και οι 100.000 μάρκα που είχαν ήδη σταλθεί απο την Γερμανία κατέληξαν στο Ισραήλ,υποστηρίζει το περιοδικό.
Στο γεγονός αυτό ο Eichman δεν εκθέτει κανένα υψηλόβαθμο βουλευτή ή δημόσιο υπάλληλο της Δυτικής Γερμανίας.

Μια εβδομάδα μετα την εκτέλεση του Eichman στις 31 Μαίου του 1962,ο Αdenauer συνάντησε τον Ισραηλινό αναπληρωτή υπουργό άμυνας,Shimon Peres,και του ζήτησε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό,Ben Gurion,για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθει η δίκη."Ηταν άψογο"είπε ο Αdenauer,"δεν θα το ξεχάσω ποτέ".

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top