GuidePedia

0
Η Ινδία είναι πια ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των όπλων στο κόσμο. Κέρδισε το…τίτλο του πρωταθλητή κατά τη διάρκεια της περιόδου 2006-2010, όπως προκύπτει από έκθεση του International Peace Research Institute, στη Στοκχόλμη.

Το ποσοστό εισαγωγής όπλων έφθασε το 9% για την Ινδία με τη Κίνα να ακολουθεί στο 6%.

Ο κατάλογος στις πρώτες θέσεις περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα (6%) και το Πακιστάν (5%).

Ποιοι τα εξάγουν
Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με το SIPRI της Σουηδίας, η Ρωσία παραμένει ο πρωταρχικός προμηθευτής όπλων και στρατιωτικού υλικού στην Ινδία. το μερίδιο της
Ρωσίας στις μεταφορές όπλων προς την Ινδία κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Το ποσοστό των όπλων που προμηθεύετε από τη Ρωσία το Ν.Δελχί εκτιμήθηκε σε 82 τοις εκατό.

Η Ινδία θέλει να αξιοποιήσει την…υψηλή κατανάλωση που κάνει και πλέον δεν ζητά να αγοράζει μόνο όπλα,αλλά κυρίως τεχνογνωσία. Ακριβώς το αντίθετο απο την Ελλάδα δηλαδή που έχει δαπανήσει μόνο για τη περίοδο 1996-2010 περίπου 15 δις ευρώ και δεν μπορεί να φτιάξει ούτε βίδα!
Οι Ινδοί ακολουθούν το παράδειγμα των Κινέζων. Με την τεχνογνωσία που αποκτούν αρχίζουν σιγά,σιγά, να παράγουν δικά τους όπλα.

Πριν από ένα χρόνο, το SIPRIείχε στοιχεία συμφωνα με τα οποία ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στο κόσμο κατά στη διάρκεια της περιόδου 2005-2009,ήταν η Κίνα. Το Πεκίνο αγόρασε το εννέα τοις εκατό των όπλων παγκοσμίως,τότε. Απ΄ ότι φαίνεται όμως τα αγόραζε όχι τόσο για να τα χρησιμοποιήσει αλλά για να τα …αντιγράψει.Και είναι κάτι που όπως όλα δείχνουν το κάνει καλά και κυρίως φθηνά.
Ήδη η κινεζική πολεμική βιομηχανία έχει αρχίσει να εξάγει όπλα στο Πακιστάν,στην Αίγυπτο και σύντομα οι εξαγωγές της θα επεκταθούν σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Βέβαια παρόλα αυτά οι αμυντικοί προϋπολογισμοί Ινδίας και Κίνας προκαλούν ίλιγγο!

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ινδίας για το ερχόμενο οικονομικό έτος εκτιμάται στα 36 δισ. δολ.! Η Κίνα σκοπεύει να δαπανήσει επίσημα 91,5 δισεκατομμυρίων δολάρια!


Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, η “γεωγραφία” των εισαγωγών όπλων στον κόσμο δεν έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών. Ασία και Ωκεανία ήταν οι βασικές περιοχές από 2006 έως το 2010 έχοντας το τεράστιο ποσοστό του 43 τοις εκατό του συνόλου των εισαγωγών όπλων. Η Ευρώπη ακολουθεί με 21 τοις εκατό , η Μέση Ανατολή με 17 τοις εκατό, της η Αμερική με 12 τοις εκατό και τέλος η Αφρική κλείνει τον κατάλογο με 7 τοις εκατό.

Ο κατάλογος των μεγαλύτερων προμηθευτών παραμένει σταθερός. Οι ΗΠΑ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 30 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών προϊόντων άμυνας.

Οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει το 44% των όπλων τους στην Ασία, το 28% στη Μέση Ανατολή και το 19% στην Ευρώπη.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο στα όπλα απο τις ευρωπαϊκές χώρες (11 τοις εκατό των παγκόσμιων πωλήσεων). Εδώ στην Ελλάδα το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Η Γαλλία έρχεται έπειτα με επτά τοις εκατό και αμέσως μετά η Μεγάλη Βρετανία με 4 τοις εκατό.

Ο όγκος των πωλήσεων όπλων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 24 τοις εκατό σε σύγκριση με την περίοδο 2001 - 2005. Η Ρωσία ήταν ο ηγέτης στον πραγματικό όγκο των εξαγωγών κατά την περίοδο 2000-2004. Ωστόσο, η κατάσταση μεταβλήθηκε κατά την περίοδο 2005-2008. Το μερίδιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διεθνή αγορά των όπλων έφτασε το υψηλότερο σημείο στο 2003 (33%), αλλά στη συνέχεια μειώθηκε στο 23% από το 2005-2009.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top