GuidePedia

0
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό παραμένει «απρόβλεπτη», όπου τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν και όπου οι περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονται. Οι ιαπωνικές αρχές φοβούνται πλέον ότι η ραδιενέργεια μπορεί να περάσει στο περιβάλλον μετά τον εντοπισμό ραδιενέργειας στο νερό έξω από τον αντιδραστήρα 2,
ενώ ανιχνεύθηκε και πλουτώνιο. Ιχνη ραδιενεργού ιωδίου εντοπίστηκαν πάνω από την Ν. Κορέα και την Κίνα.Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν δήλωσε σήμερα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται «σε κατάσταση υψίστου συναγερμού» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ναότο Καν υπογράμμισε ότι η κατάσταση παραμένει «απρόβλεπτη» στον πυρηνικό σταθμό, όπου τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν και όπου οι περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονται μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε την 11η Μαρτίου.
Η κυβέρνηση «θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ευρισκόμενη σε κατάσταση υψίστου συναγερμού», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Ως προς την τοποθεσία εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η εκτίμηση των κινδύνων του τσουνάμι εκείνη την εποχή ήταν εσφαλμένη».
Το πλουτώνιο εντοπίστηκε σε πέντε σημεία στο χώμα μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου, Tepco. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Tepco υποστήριξαν πως οι ποσότητες οι οποίες εντοπίστηκαν δεν είναι επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε νερό στο εξωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 2 και την τουρμπίνα του στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. «Βρήκαμε νερό συγκεντρωμένο σε πηγάδια επιθεώρησης ενός υπόγειου αυλακιού που καταλήγει εκτός του κτιρίου, με επίπεδο ραδιενέργειας άνω των 1.000 μιλισιβέρτ την ώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco, προσθέτοντας πως μολυσμένο νερό εντοπίστηκε και στο εξωτερικό των κτιρίων των αντιδραστήρων 1 και 3, αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.
Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ιώδιο είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, δήλωσε την Τρίτη ότι το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό συνέβη σε μια περιοχή που απαιτούσε επαγρύπνηση. «Πρέπει να συνεχίσουμε διαχειριζόμενοι μια πραγματικότητα, που απαιτεί αίσθημα υψίστης ετοιμότητας», δήλωσε ο κ. Καν στο ιαπωνικό κοινοβούλιο.
Ραδιενεργό ιώδιο πάνω από Κίνα και Ν. Κορέα
Σύμφωνα με το Κορεατικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας ίχνη ραδιενεργού ιωδίου που μάλλον προέρχονται από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Σεούλ και από άλλα τμήματα της χώρας. Επίσης, διαπιστώθηκαν χαμηλές συγκεντρώσεις του ραδιενεργού στοιχείου Ξένου-133 στα βορειο-ανατολικά της Νότιας Κορέας.
Προς το παρόν οι συγκεντρώσεις του ιωδίου που ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα, είναι πολύ χαμηλές και δεν συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, δήλωσαν οι επιστήμονες.
Η συγκέντρωση δια της εισπνοής ιωδίου-131 (ραδιενεργό ισότοπο του ιωδίου) στον θυρεοειδή αδένα, εκπέμπει ακτινοβολία Γάμμα και Βήτα η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όμως, η ραδιενέργεια αυτή φθίνει σχετικά σύντομα, αφού ουσιαστικά η ένταση της ακτινοβολίας υποδιπλασιάζεται κάθε οκτώ μέρες περίπου.
Στο μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε και αυτή σήμερα ότι ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα σε παράκτιες επαρχίες του νοτιο-ανατολικού τμήματος της χώρας πολύ μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου-131, προέλευσης Φουκουσίμα. Αυτό είχε σαν συνέπεια το υπουργείο Υγείας να ζητήσει από τις αρχές 14 επαρχιών, ανάμεσά τους του Πεκίνου και της Σανγκάης, να πραγματοποιήσουν ελέγχους ανίχνευσης ραδιενέργειας στο νερό και στα τρόφιμα, σύμφωνα με την China Daily.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα λόγω του χαμηλού επιπέδου του ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα.
Γαλλική συνδρομή
Ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν ανακοίνωσε ότι η Tepco ζήτησε την «υποστήριξη» των γαλλικών δημόσιων βιομηχανικών ομίλων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα, ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στην κατεστραμμένη ιαπωνική πυρηνική μονάδα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στα τρόφιμα και το νερό. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου πιθανότατα τον Ιούνιο, για να συζητηθούν θέματα σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top