GuidePedia

0
Ατέλειωτο ανθρώπινο δράμα και ραδιενεργός εφιάλτηςΤετρακόσιες χιλιάδες Ιάπωνες εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα με λίγα τρόφιμα και με χαμηλές θερμοκρασίες με την απειλή της μόλυνσης από τη ραδιενέργεια που έχει εκλυθεί από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες ψύξης των κατεστραμμένων αντιδραστήρων. Ταυτόχρονα αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε ο φοβερός σεισμός και το τσουνάμι.Η αστυνομία εκτιμά ότι μόνο στην περιφέρεια Μιγιάκι μπορεί να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι.
Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στην Ιαπωνία από τον ισχυρότατο σεισμό και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε έχει ήδη φτάσει τους 20 χιλιάδες, ανακοινώθηκε επισήμως από την ιαπωνική αστυνομία.

Συγκεκριμένα ανακοίνωση της εθνικής αστυνομίας αναφέρει ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών έως τώρα έφτασε τους 8.133 ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων μέχρι στιγμής είναι 12.272 πολίτες.

Οι αρχές πάντως πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από την πραγματικότητα αφού υπάρχουν ακόμα μεγάλα τμήματα της χώρας που δεν έχουν ερευνηθεί , και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες για ανεύρεση ζωντανών, το δυνατό κρύο που επικρατεί στη χώρα και οι χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές, μειώνουν τις ελπίδες αυτές κατά πολύ.

Μάχη με το χρόνο στη Φουκουσίμα

Η εταιρία η οποία διαχειρίζεται τον κεντρικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά πως θα είναι "δύσκολο" να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα αριθμός 2, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο την Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προσπάθεια και την ελπίδα ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί σύντομα.

Μηχανικοί έχουν συνδέσει καλώδια στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 και ήλπιζαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση μέσα στην ημέρα ώστε να τροφοδοτούν τους αντιδραστήρες με νερό για να ψύχονται, όπως και στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4. Ωστόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν τα συστήματα ψύξης να επαναλειτουργήσουν κανονικά.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό "σταθεροποίηση" στον αντιδραστήρα 3, όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Μηχανικοί χρησιμοποιούν γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ για τους αντιδραστήρες 5 και 6. Η θερμοκρασία του αναλωθέντος καυσίμου σε αυτούς "επιστρέφει στο κανονικό", ανέφεραν οι αρχές.

Η μόλυνση στα τρόφιμα

Έλεγχοι σε σπανάκι και γάλα που παράγονται κοντά στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα έδειξαν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από επιτρεπόμενο όριο. Δείγμα νερού της βρύσης στο Τόκιο εμφάνισε πολύ μικρό επίπεδο ραδιενέργειας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει ως αύριο εάν θα περιορίσει την κατανάλωση και τη διάθεση τροφίμων από την περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο μετά την ανίχνευση αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας σε γάλα και σπανάκι της περιοχής αυτής.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top