GuidePedia

0
 
Quantcast
Προσδοκά σε νίκη στις εκλογές και εν συνεχεία αλλαγή πολιτειακού συστήματος, για να περάσει από την Πρωθυπουργία στην Προεδρία.
Σενάριο για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος επεξεργάζεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου. Είπε, μεν, ο κ. Ερντογάν ότι είναι η τελευταία φορά που θα διεκδικήσει την Προθυπουργία της Δημοκρατίας, αλλά δεν έχει διευκρινίσει εάν θα εγκαταλείψει την εξουσία. Αφενός θέλει να περάσει στην…
Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας και αφετέρου να πάρει εκ νέου τις εξουσίες στα χέρια του.Το κλειδί
Το κλειδί για να επιτύχει κάτι τέτοιο είναι η αλλαγή του πολιτειακού συστήματος από Κοινοβουλευτική, σε Προεδρική Δημοκρατία. Για να φτάσει στο σκοπό του χρειάζεται να συγκεντρώσει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση πλειοψηφίες πέραν των 2/3. Συναφώς, υπάρχουν φωνές στην Τουρκία, που ισχυρίζονται ότι οι εθνικιστικές εξάρσεις του Ερντογάν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στοχεύουν αφενός στην αλίευση ψήφων από εθνικιστικούς χώρους και αφετέρου με τη μετεκλογική συνεργασία με εθνικιστικά κόμματα.
Μετά τις εκλογές
Το σκηνικό στην Τουρκία θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές και το μεγάλο πλεονέκτημα του Ερντογάν στον προεκλογικό αγώνα είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας από τη μια, και η αδυναμία της αντιπολίτευσης, δηλαδή των Κεμαλιστών, να διατυπώσουν πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Το ζήτημα της αλλαγής του πολιτειακού συστήματος στην Τουρκία συζητήθηκε και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, της οποίας οι εργασίες άρχισαν προχθές και τέλειωσαν χθες στην Αντιόχεια. Υπάρχει και από τουρκικής πλευράς παραδοχή ότι το σενάριο της Προεδρικής Δημοκρατίας είναι στην ατζέντα του Ερντογάν, ο οποίος, όμως, αρνείται να το φέρει στο προσκήνιο, ενόψει εκλογών. Στις ίδιες διαπιστώσεις προβαίνει και η ΕΕ.
sigmalive ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top