GuidePedia

0
Wikileaks: Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ήταν ξεκάθαρος όταν μιλούσε με την Κλίντον.ΕΓΓΡΑΦΟ του Wikileaks αποκαλύπτει στο νέο τεύχος της η εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση DΕR SΡΙΕGΕL, σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle, κατά την πρώτη επίσκεψή του στις Η.Π.Α., το Νοέμβριο του 2009, δήλωσε στην Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εντάξει μια τόσο μεγάλη χώρα σαν την Τουρκία.Ειδικότερα, η προδημοσίευση της σχετικής πληροφορίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο-αποκάλυψη στο Spiegel-Οnline αναφέρει τα εξής: Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκ. Βεστερβέλε βλέπει με μεγαλύτερο σκεπτικισμό μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απ΄ ό,τι μέχρι τώρα ήταν γνωστό. Αυτό καταδεικνύουν τα έγγραφα του Wikileaks.
Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις Η.Π.Α. το Νοέμβριο του 2009, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο πολιτικός του FDΡ δήλωσε στην ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να ενσωματώσει μια τόσο μεγάλη χώρα σαν την Τουρκία. Αν η Γερμανία έπρεπε να αποφασίσει τώρα για την ένταξη της Τουρκίας, η απάντηση θα ήταν σαφώς αρνητική. Η Τουρκία δεν είναι αρκετά σύγχρονη, ώστε να ανήκει στην ΕΕ, αναφέρεται στο έγγραφο. Ωστόσο, συνεχίζει, το ζήτημα θα τεθεί μόνο μετά από πέντε με έξι χρόνια.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι δεν σχολιάζει βασικά το περιεχόμενο των εσωτερικών αμερικανικών εγγράφων και ότι κατά τα λοιπά η θέση του Βεστερβέλε είναι σαφής. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν δίκαια, όπως έχει δοθεί υπόσχεση στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι ανοικτό. Το αμερικανικό έγγραφο καθιστά προφανές ότι αυτή η στάση του Βεστερβέλε μπορεί να προέρχεται από τακτικισμό. Έτσι, ο Βεστερβέλε δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι το FDΡ θέλει να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή, για να έχει η Τουρκία κίνητρο να βελτιώσει τις δομές της. Αν η Γερμανία κλείσει τώρα την πόρτα, αυτό θα επηρεάσει την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία συνολικά.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top