GuidePedia

0
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το κέρδος είναι η πεμπτουσία του καπιταλισμού. Όλα γίνονται γι΄ αυτό. Ακόμη και ο πιο σκληρός καπιταλιστής όμως δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα πρέπει να βγάζουν ...κέρδος οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του!
Όλες οι πολιτισμένες χώρες διατηρούν Ένοπλες Δυνάμεις με μία και μόνη αποστολή: αν και όταν χρειαστεί να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας από οποιονδήποτε εξωτερικό κίνδυνο.
Στο μεταξύ εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται με τα οπλικά συστήματα που πραγματικά χρειάζονται σε τιμές που αντέχει η οικονομία τους και προσπαθούν να είναι έτοιμες αν και όταν κληθούν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους.

Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι όπως συνήθως πολύ διαφορετικά. Οι ελληνικές ΕΔ είναι πράγματι πολύ μεγάλες και πολύ ακριβές για το μέγεθος της χώρας. Και για τα δύο ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις τουλάχιστον από το 1974 και μετά. Καμία δεν τόλμησε να μειώσει τον όγκο των ΕΔ,αρχικά λόγω του υπαρκτού κινδύνου από τη Τουρκία και στη συνέχεια λόγω του υπαρκτού κινδύνου να χαθούν ψήφοι από τις πόλεις,κωμοπόλεις και χωριά που «φιλοξενούσαν» στρατόπεδα και ζούσαν –ακόμη ζουν – από αυτά. Όλα τ΄ άλλα περί «αντιδράσεων των στρατιωτικών» είναι απλά υπεκφυγές και δικαιολογίες,όχι επειδή οι στρατιωτικοί δεν αντιδρούσαν,αλλά επειδή η όποια αντίδρασή τους δεν μπορούσε να εμποδίσει σε καμία περίπτωση την αναδιοργάνωση και εκλογίκευση των ΕΔ.
Όσο για τους εξοπλισμούς; Ο παραλογισμός σ΄ όλο του το μεγαλείο. Σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων με τα οποία αν υπήρχε σχέδιο και στόχος η Ελλάδα θα ήταν εξοπλισμένη σαν αστακός. Αντιθέτως σήμερα είναι πιο αδύναμη από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της.Αμέσως μετά από την οδυνηρή εμπειρία των Ιμίων,αντί να βρούμε τι έφταιξε ,μπήκαμε στο εξοπλιστικό «σούπερ-μάρκετ» και κατεβάσαμε αλόγιστα ότι υπήρχε στο ράφι.

Όλα αυτά είναι δεκτά. Αλλά να πεις ότι οι ελληνικές ΕΔ –και τα Σώματα Ασφαλείας- είναι «ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος» της χώρας,είναι τουλάχιστον παράδοξο. Πόσο μάλλον όταν το λέει δημόσια ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.
Οι ελληνικές ΕΔ είναι από τις ελάχιστες στον πλανήτη που παράλληλα με την εξωτερική απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουν,έχουν και μια σειρά άλλων εξίσου επικίνδυνων αποστολών σε καθημερινή βάση:

*Σβήνουν φωτιές τουλάχιστον από το Μάϊο έως τον Οκτώβριο. Αν μας διαφεύγει οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι χειριστές της ΠΑ και οι πτήσεις μέσα σε χαράδρες που καίγονται δεν είναι καθόλου ευχάριστη εμπειρία. Συμμετοχή στη πυρόσβεση της χώρας έχουν πλέον και οι πιλότοι των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού,αλλά και οι χερσαίες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.
*Το χειμώνα ο «εχθρός» είναι τα χιόνια και οι πλημμύρες. Οι δυνάμεις του υπόλοιπου δημόσιου τομέα κατά ένα περίεργο τρόπο ποτέ δεν αρκούν και οι ΕΔ ,επιστρατεύονται σε σημείο υπερβολής. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών ανέλαβε ως αποστολή να «σπάσει το πάγο από τα πεζοδρόμια της Κηφισιάς»!!!
*Οι αεροδιακομηδές μόλις τα τελευταία χρόνια εκτελούνται από τα ιπτάμενα μέσα του ΕΚΑΒ,αλλά και σ΄ αυτό το τομέα τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη των ΕΔ συμμετέχουν στα δύσκολα.
*Αν κάτι πάει στραβά στο Αιγαίο,τα πλοία του ΠΝ θα κληθούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Αυτός είναι ο κανόνας.
*Ίσως η πιο ουσιαστική διπλωματική παρουσία της χώρας στο εξωτερικό να είναι οι χιλιάδες έλληνες στρατιωτικοί που υπηρετούν σε περιοχές εύφλεκτες,υπηρετώντας τη «στρατιωτική διπλωματία». Αφγανιστάν,Κόσσοβο,Βοσνία,Σομαλία,Δ.Σαχάρα,Γεωργία κ.λ.π
Συνεπώς από που προκύπτει η «αντιπαραγωγικότητα»; Και τέλος πάντων αν συμφωνήσουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βουλιάζουμε οικονομικά,ίσως να πρέπει να πάρουν οι πολιτικοί μας κάποιες αποφάσεις: είτε να τις κλείσουν ,είτε να τους βρουν ...χορηγό. Είναι σαφώς καλύτερο από το να τις απαξιώνουν καθημερινά.

Υ.Γ. Το «αντιμιλιταριστικό» παρελθόν ενός τμήματος των πολιτικών μας,είναι πράγματι κάτι που έχουν διατηρήσει από τη «πολιτική τους νεότητα». Και καλώς κάνουν.Δυστυχώς όμως ξέχασαν όλα τα υπόλοιπα,όπως για παράδειγμα τη «κοινωνική δικαιοσύνη». Για την «Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες»,θα δούμε.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top