GuidePedia

0
Η Τουρκία μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να προχωρήσει σε ένα διπλωματικό ντεμαράζ σε όλα τα επίπεδα και με κάθε μέσo με αποτέλεσμα να κάνει αισθητή την παρουσία της σε κάθε γωνία της Ευρασίας.
Έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ μέσα σε λίγες ημέρες η Άγκυρα πρόκειται να υπογράψει στρατιωτική συμφωνία με την… Μογγολία, να παραλάβει το βραβείο του Chatham House, ενώ προχωρήσει σε υψηλού επιπέδου συνομιλίες με το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου και τους Κούρδους, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την Ιταλία, την Γαλλίας και κατ΄ επέκταση την ΕΕ καθώς και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πως θα γίνουν όλα αυτά;

Ο Τούρκος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου και θα παραλάβει το βραβείο Chatham House Prize καθώς και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Νικ Κλέγκ και με τον υπουργό εξωτερικών Γουίλλιαμ Χέγκ. Είναι σαφές πως η συζήτηση των δύο πλευρών θα επικεντρωθεί στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ καθώς και σε άλλα διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί στο Ιράκ στις 7 Νοεμβρίου όπου και θα επισκεφθεί την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση στο Ερμπίλ καθώς και την κεντρική διοίκηση στην Βαγδάτη. Ο υπουργός εξωτερικών θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου και θα έχει συνομιλίες σε διμερές επίπεδο ενώ θα μεταβεί στην Ιταλία για να παραστεί στο Τουρκοιταλικό φόρουμ ενώ αμέσως μετά θα επισκεφθεί την Γαλλία όπου στο Στρασβούργο θα παραστεί στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Βεσντί Γκιονούλ θα τεθεί επικεφαλής κλιμακίου αξιωματούχων που θα επισκεφθούν την Μογγολία κατά το διάστημα μεταξύ 8 και 12 Νοεμβρίου.  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Τούρκος υπουργός θα παραστεί στην υπογραφή διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας. Επιπροσθέτως ο Β. Γκιονούλ θα συναντηθεί με το πρόεδρο της Μογγολίας Τσακχιαγκιιν Ελμπεγκντορτζ, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Λουβσανβαννταν Μπολντ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατηγό Τσερενντεγιντ Μπγαμμπαγιαβ.

Υπενθυμίζεται πως το defence-point.gr εδώ και αρκετούς μήνες έχει αναφέρει την επικείμενη βράβευση του Α. Γκιουλ από το συγκεκριμένο ίδρυμα το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία δυτικά, αγγλοσαξονικά, κέντρα παραγωγής στρατηγικής σκέψης. Το Λονδίνο είναι γνωστό πως λόγο κυρίως της «Αγγλοσαξονικής ατζέντας» επιδιώκει  με κάθε τρόπο να βάλει την Άγκυρα στην ΕΕ. Επιπροσθέτως, δεν είναι τυχαία και η επίσκεψη του υπουργού άμυνας στην Μογγολία. Υπενθυμμίζεται πως πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε την Κίνα και ο Α. Νταβούτογλου, όπου και «επιθεώρησε» τους «υπηκόους» του στο Ξινγιανγκ. Τέλος, η επίσκεψη στην Ιταλία αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην επιχειρηματική συνεργασία ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Είναι σαφές πως η Τουρκία παρά τα τεράστια εσωτερικά της προβλήματα ακολουθεί μία εξωστρεφή εξωτερική πολιτική η οποία είναι πολυεπίπεδη, φιλόδοξη και πολύ επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας μας, εάν υποθέσουμε βέβαια πως υπάρχει πολιτικός φορέας στην Αθήνα ο οποίος να ενδιαφέρεται για αυτά…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top