GuidePedia

0
Η πολεμική αεροπορία της Κίνας και της Τουρκίας διεξήγαγαν κοινή άσκηση, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Φαίνεται πως είναι οι πρώτες τέτοιες ασκήσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να προστατεύσει τις ευαίσθητες τεχνολογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δήλωσε η αντισυνταγματάρχης, Tamara Parker, εκπρόσωπος του υπουργείου ΆμυναςΕίπε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη συνέχιση των ισχυρών δεσμών με τις ΗΠΑ.
Το γραφείο του τούρκου αμυντικού ακολούθου στην Ουάσινγκτον δεν αποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό.

Πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο ανέφεραν πως οι ασκήσεις διεξήχθησαν από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου στην αεροπορική βάση του Ικονίου στην περιοχή της κεντρικής Ανατολίας.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ δήλωσαν πως η άσκηση τονίζει την ικανότητα της Κίνας να επιχειρεί πέρα από την επικράτειά της.

Ο David Finkelstein, διευθυντής Κινεζικών Σπουδών στην ερευνητική ομάδα CNA στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, δήλωσε πως ίσως είναι η πρώτη φορά που η πολεμική αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας εμπλέκεται σε μία συνδυασμένη άσκηση με μία χώρα του ΝΑΤΟ, σε μία χώρα του ΝΑΤΟ.

Ένας άλλος αξιωματούχος του Πενταγώνου, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τουρκική πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε μαχητικά F-4 Phantom, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, ενώ η Κίνα χρησιμοποίησε τα ρωσικής κατασκευής SU-27.

Ο James Clad, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την Ασία από το 2007 έως το 2009, δήλωσε πως η άσκηση τόνισε την «προς όλες τις κατευθύνσεις» εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κίνα έχουν ενταθεί κάποιες φορές κυρίως λόγω της σκληρής προσέγγισης του Πεκίνου στην εξέγερση στη Σινγιάνγκ, πατρίδα των Ουιγούρων, της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας της Κίνας.

«Φαίνεται πως οι Τούρκοι επέλεξαν να αντιδράσουν στα ανοίγματα από τους Κινέζους, τα οποία, με κατάλληλους τεχνολογικούς περιορισμούς, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στην εκτίμηση των αεροπορικών ικανοτήτων της Κίνας», είπε ο Clad.
ΛΟΓΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top