GuidePedia

0
Του αναλυτή και Ειδικού στα θέματα ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ και βίαιου εξτρεμισμού
ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΑΛΕΤΟΥ
Ο κύριος τρόπος δράσης των ακραίων και των τρομοκρατικών ομάδων μέσω του ίντερνετ, είναι αυτός της διεξαγωγής ψυχολογικών επιχειρήσεων και αντί-πληροφόρησης. Σε δεύτερο επίπεδο η συλλογή πληροφοριών για στόχους ακολουθεί και τέλος οι οργανώσεις που διακρίνονται από ευρύτερες βλέψεις προχωρούν σε στρατολόγηση μέσω πλειάδας μεθόδων που διαρκώς εξελίσσονται.

Είναι χαρακτηριστικό της νέας αυτής εποχής, ότι η όλη διαδικασία σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν λαμβάνει χώρα στο κοινωνικό στίβο, αλλά στο «Δυνητικό κόσμο» του διαδικτύου πολλές φορές από την ευκολία μίας κατοικίας ή ενός πανεπιστημιακού χώρου.

Η επίθεση στη Μαδρίτη το 2004 και η αστυνομική έρευνα που επακολούθησε, αποκάλυψε ένα τεράστιο δίκτυο ατόμων στην Ισπανία που συντόνιζαν τρομοκρατικές ενέργειες μέσω του ίντερνετ.

Διατηρούσαν ιστοσελίδες σε διάφορες Ευρωπαϊκές γλώσσες και κατεύθυναν τις δράσεις τους μέσω κωδικοποιημένων μηνυμάτων. Παράλληλα συνέλεγαν τεράστιο όγκο πληροφοριών για θέματα που πολύ εύκολα μπορούν να ανευρεθούν σε μία αναζήτηση στο ίντερνετ, όπως δρομολόγια δημοσίων συγκοινωνιών, τοποθεσίες αστυνομικών τμημάτων, σημαντικά κοινωνικά γεγονότα και άλλα.

Η επίθεση της 11/9 κατέστη δυνατή χάρης και το διαδίκτυο και οι 19 τρομοκράτες το χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα για την εσωτερική τους επικοινωνία όπως και την διασταύρωση στοιχείων που αφορούσαν τα αεροδρόμια και τα δρομολόγια των αεροσκαφών που ήθελαν να στοχοποιήσουν. Ακόμα και οι ποσότητες καυσίμων των αεροσκαφών μπόρεσαν να υπολογιστούν ώστε να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία αυτά για το προσδιορισμό του χτυπήματος στους Δίδυμους Πύργους.

Σύμφωνα με τις απόψεις των περισσοτέρων Αμερικανών αναλυτών για θέματα ασφάλειας, επίθεση τέτοιου μεγέθους δεν μπορούσε να καταστεί δυνατή χωρίς τη χρήση του παγκόσμιου ηλεκτρονικού ιστού.

Έκθεση που Ινστιτούτου Πολιτικής για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζώρτζ Ουάσιγκτον, στην Αμερικανική πρωτεύουσα, αναφέρει πως το διαδίκτυο έχει γίνει καίριας σημασίας όργανο στα χέρια τρομοκρατών για την διάδοση των μηνυμάτων τους και την στρατολόγηση νέων υποστηρικτών τους.

Σύμφωνα με την έκθεση τρομοκρατικές οργανώσεις ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Ιντερνετ για να προσελκύσουν νέους μαχητές, συμπαθούντες και οικονομικούς υποστηρικτές και η Αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα στον κυβερνοχώρο. Η έκθεση υπεβλήθη τον Μάιο του 2007 στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας.

Ουσιαστικά το ίντερνετ αποτελεί το κατεξοχήν ασύμμετρο όπλο στα χέρια των τρομοκρατών και πολλαπλασιάζει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Τα τελευταία έτη το ίντερνετ έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο μέσω των εφαρμογών του Web 2, που μπορεί να εκφραστεί ως η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο. Το γεγονός αυτό αυξάνει δραματικά τις τεχνικές επικοινωνίας μεταξύ ομάδων διασκορπισμένων σε όλο τον πλανήτη.

Επίσης η δωρεάν παροχή δορυφορικών εικόνων μαζί με πληθώρα συμπληρωματικών πληροφοριών για τοποθεσίες και οργανισμούς έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «Μίνι-υπηρεσιών πληροφοριών» από αποφασισμένες ακραίες ομάδες ατόμων, σε οποιαδήποτε γεωγραφική ζώνη.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι η κατακόρυφη αύξηση της χωρητικότητας των ηλεκτρονικών σκληρών δίσκων, η απλοποίηση της μεταφοράς τους και η δυνατότητα βιντεοσκόπησης και αποστολής ταινιών μέσω ιστοσελίδων, παράγει δυνατότητες κρατικών μηχανισμών στους επίδοξους τρομοκράτες, κάτι που πριν από μόλις πέντε έτη θα αποτελούσε επιστημονική φαντασία.

Ουσιαστικά μία ομάδα ατόμων σήμερα είναι ικανή σε διάστημα μόλις μερικών ωρών και από την ευκολία της οικίας τους, να συσσωρεύσει πληροφορίες που αφορούν την ευαίσθητη υποδομή ενός κράτους όπως και να ασκήσει κατασκοπία και μορφές ψυχολογικών επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι δυνατότητες αυτές δυστυχώς δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τους λήπτες αποφάσεων στην Ελλάδα σε βαθμό που να υπάρξει η πιθανότητα για σημαντικές δυσκολίες σε θέματα δημόσιας ασφάλειας στο άμεσο μέλλον.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον το 90% των πληροφοριών που χρειάζονται για να διεξαχθεί μία επιχείρηση πληροφοριών έναντι ενός στόχου, μπορούν να συλλεχθούν νομιμότατα μέσω των ΜΜΕ και ασφαλώς μέσω του διαδικτύου.

Οπότε αστυνομικά μέτρα που θα έχουν ως στόχο το περιορισμό της ροής των πληροφοριών –Πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες- είναι αδύνατο να εφαρμοστούν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top