GuidePedia

0
Για την Τετάρτη ορίστηκε τελικά η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών, αλλά αναβλήθηκε "Για τις αμέσως επόμενες ημέρες η συνεδρίαση για την σύμβαση με τα υποβρύχια". Από τους Γερμανούς της TKMS ζητήθηκε "να περιμένουν λίγες ημέρες και να μην κηρύξουν πτώχευση στις 30 Αυγούστου" όπως απειλούσαν και κατά τα φαινόμενα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα περιμένουν τα αποτελέσματα του ανασχηματισμού πριν προχωρήσουν στην συζήτηση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλισμών για τη νέα σύμβαση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο στην μεταβίβαση των ΕΝΑΕ.
Οι αιφνιδιαστικές εξελίξεις σε ότι αφορά την παραδοχή του εκπροσώπου της κυβέρνησης Γ.Πεταλωτή ότι οδεύουμε άμεσα προς ανασχηματισμό φαίνεται ότι φρενάρουν την σύγκληση της Επιτροπής Εξοπλισμών αύριο. Αν αυτή η εξέλιξη επιβεβαιωθεί, κάτι που είναι πολύ πιθανό, τότε δεν αποκλείεται να σημαίνει και αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ με αποχώρηση του Ε.Βενιζέλου ή καλύτερα αναβάθμισή του με τοποθέτηση του σε παραγωγικό υπουργείο ή στην στενή ομάδα του Μαξίμου.

Aιφνιδιαστική σύγκληση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής επρόκειτο να είχαμε αύριο Τρίτη προκειμένου να πάμε σε έγκριση της συμφωνίας ναυπήγησης των δύο υποβρυχίων Type 214 και κατ'αυτό τον τρόπο την άρση του τελευταίου εμποδίου στην μεταβίβαση του 75,1% των μετοχών των ΕΝΑΕ από την ThyssenKrupp Marine Systems στην Abu Dhabi Mar.

Το defencenet.gr είχε ενημερώσει στις 10 και 11/08 ότι είχε προγραμματιστεί για αύριο η μεταβίβαση, αλλά οι Άραβες της Abu Dhabi Mar, απαίτησαν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Βουλή, αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος έχει συνδέσει την έγκριση της συμφωνίας με "ευρεία πλειοψηφία" από την Επιτροπή Εξοπλισμών, ήτοι την υπερψήφισή της και από τη Ν.Δ..

Είναι γεγονός ότι στις 30 Αυγούστου εκπνέει και το τελευταίο τελεσίγραφο της TKMS, η οποία έχει ενημερώσει ότι πτωχεύει τα ΕΝΑΕ, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση μέχρι τότε. Ο προσανατολισμός του υπουργείου ήταν να ληφθεί μία παράταση τουλάχιστον 15 ημερών μέχρις ότου ξεκαθαριστεί το σκηνικό του ανασχηματισμού το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αφού είναι υπαρκτή η πιθανότητα συνολικής αλλαγής φρουράς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά προφανώς οι Γερμανοί δεν έχουν τέτοιες σκέψεις και επιφυλάξεις.

Άρα πάμε αύριο σε μία διλημματικού χαρακτήρα, ειδικά για τη Ν.Δ., συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλισμών, αν τελικά συγκληθεί και δεν αναβληθεί για μετά την ανασχηματισμό η σύγκλησή της.

Σε μία συνεδρίαση όπου θα πρέπει ή να αποδεχθούν την σύμβαση ναυπήγησης των δύο νέων Type 214 και πρακτικά να δώσουν το "πράσινο φως" για την συνέχιση της λειτουργίας των ΕΝΑΕ υπό την Abu Dhabi Mar, με όλα τα ερωτήματα και τα προβληματικά σημεία που υπάρχουν στο framework aggrement που έχει φέρει στην δημοσιότητα του defencenet.gr (π.χ. δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τις προδιαγραφές ναυπήγησης των υποβρυχίων από την ADM) ή να καταψηφίσουν την σύμβαση.

Οπότε πάμε σε διαιτησία για τα τέσσερα υποβρύχια της σύμβασης "Αρχιμήδης" κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και με αποτέλεσμα να μπει σε μεγάλες περιπέτειες τόσο το Π.Ν., όσο και τα ΕΝΑΕ. Λύσεις υπάρχουν, βέβαια, αλλά το ερώτημα είναι πόσο θέλει να αναζητήσει αυτές τις λύσεις η κυβέρνηση.

Πέρα από την σύμβαση για τα δύο νέα Type 214 και την μεταβίαση των ΕΝΑΕ, υπάρχουν και άλλα εξίσου πιεστικά προβλήματα στα οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού "τελειώνει η άμμος στην κλεψύδρα" και για άλλα προγράμματα με άμεσο κίνδυνο όχι απλά την διατάραξη διακρατικών σχέσεων, αλλά την διαρραγή τους...

Σε ότι αφορά το θέμα της παραμονής ή όχι του Ε.Βενιζέλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα πράγματα είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένα σε ότι αφορά τις προθέσεις του ιδίου: Θέλει να αποχωρήσει και να αναλάβει "θέση κλειδί" σε παραγωγικό υπουργείο ή θέση κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. Το "χρυσό κλουβί" του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι πολύ μικρό για τον πολιτικό όγκο του Θεσσαλονικιού πολιτικού.Το θέμα είναι κατά πόσο συμφωνεί ο άλλοτε άσπονδος πολιτικός του αντίπαλος, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top