GuidePedia

0
Το ΝΑΤΟ παρέδωσε στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου την ευθύνη προστασίας σερβικών πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων…
Η επίσημη παράδοση από την ηγεσία της KFOR πραγματοποιήθηκε μόλις χθες, αν και το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει τα σχετικά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι.
Πρώτο μάλιστα θρησκευτικό μνημείο υψίστης σημασίας που παραδόθηκε στους Αλβανούς για φύλαξη είναι το ιστορικό μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα, ένας σερβικός ιερός τόπος, στα περίχωρα της Πρίστινα.

Η παράδοση γίνεται μάλιστα σε μια περίοδο όπου τα πάθη στα Βαλκάνια δείχνουν να αναζωπυρώνονται μετά από την απόφαση – γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με την οποία απέφυγε να λάβει επί της ουσίας θέση για την νομιμότητα ή μη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

Πολλοί στη Σερβία κάνουν λόγο για πρόωρη και βεβιασμένη απόφαση. Δεν θα μπορούσε εύκολα να τους μεταπείσει κανείς δεδομένου ότι μόλις το 2004 σημειώθηκε το τελευταίο επεισόδιο με Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να παραδίδουν στις φλόγες δεκάδες σερβικών θρησκευτικών τόπων λατρείας και εκατοντάδες σερβικά σπίτια.
defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top