GuidePedia

0

Υπάρχει δυνατότητα για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας, αλλά στις Βρυξέλλες και όχι... στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
«Υπάρχει ευκαιρία για απευθείας διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, είναι η ευκαιρία για καλύτερη ζωή.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι στις Βρυξέλλες και όχι στη Νέα Υόρκη», ανέφερε ο κ. Βεστερβέλε στη διάρκεια συζήτησης στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο χάρτης της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει χαραχθεί και οριστικοποιηθεί.

«Θα έρθει η μέρα, κατά την οποία οι εκπρόσωποι του Βελιγραδίου και της Πρίστινας θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα συζητήσουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για εσάς μπορεί αυτό να είναι ουτοπία, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η συμφιλίωση μπορεί να επιτύχει, αν αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα. Το ανεξάρτητο Κόσοβο είναι πραγματικότητα και η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το επιβεβαίωσε απερίφραστα», τόνισε ο κ. Βεστερβέλε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπογράμμισε ότι το μέλλον της Σερβίας είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η Γερμανία ακολουθεί πολιτική, η οποία είναι προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Σερβίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία της Γερμανίας και της Σερβίας, ο κ. Βεστερβέλε εκτίμησε ότι εξελίσσεται ικανοποιητικά τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να παραβλέπονται οι κριτικές των ξένων επενδυτών. Πρέπει να αρθούν τα προβλήματα, πρόσθεσε.

Ο κ. Βεστερβέλε, ο οποίος στο πλαίσιο περιοδείας στα Βαλκάνια επισκέπτεται πρώτη φορά το Βελιγράδι, συμμετέχει σε συζήτηση που διοργανώνει η πρυτανεία του Πανεπιστημίου της σερβικής πρωτεύουσας με θέμα «Η οικονομία της Σερβίας στην πορεία για την ένταξη στην Ε.Ε. - ευκαιρίες, προκλήσεις και εμπόδια».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς και θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τάντιτς, τον ομόλογό του της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Βεστερβέλε με τους Σέρβους αξιωματούχους βρίσκονται το θέμα του Κοσόβου, η πορεία ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. και οι διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Βεστερβέλε στη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι η πορεία προς την Ε.Ε. είναι μακρά και δύσκολη και ότι οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα δεχθούν άμβλυνση των κριτηρίων ένταξης.

Η επίσκεψη του κ. Βεστερβέλε στο Βελιγράδι πραγματοποιείται δύο εβδομάδες πριν από τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το σερβικό σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top