GuidePedia

0

της Ελίνας Γαληνού
Καθώς οι μέρες περνούν και το αγροτικό θέμα παραμένει άλυτο ενώ η κυβέρνηση ελπίζει στον "διάλογο", το κλείσιμο των κεντρικών αρτηριών της χώρας, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Οι ζημιές είναι ήδη μεγάλες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από τους κλειστούς δρόμους. Οι απώλειες στον τουριστικό τομέα έπιασαν μεγάλα ποσοστά. Οι παραμονές στα ξενοδοχεία, παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 70%, ενώ η ζήτηση για τις εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας, έχει μειωθεί κάπου...80% και η κίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα (που τρόμαξαν να δούν λίγο χιόνι φέτος...) είναι σχεδόν η μισή από άλλοτε. Κατά τα άλλα, δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να εκτιμήσει κανείς έστω χονδρικά τις ζημιές που υφίσταται το εμπόριο, οι εισαγωγές, οι εξαγωγές, η τροφοδοσία της αγοράς και γενικότερα, η διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.
"Μα οι αγρότες φωνάζουν γιατί κινδυνεύουν να χάσουν δικαιωματικά χρήματα..." θα μου πείτε. Εντάξει, η διεκδίκηση αιτημάτων και η υπεράσπιση κεκτημένων είναι δικαιώματα αναφαίρετα σε μια δημοκρατία. Ομως σε κάθε δημοκρατία, ισχύει εκτός απ΄αυτά και ένας κανόνας που αποσκοπεί να κρατεί μια τάξη. Κανενός τα δικαιώματα δεν είναι ατελείωτα, ούτε είναι λογικό να υφίστανται εις βάρος άλλων ανθρώπων. Ετσι άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα. Ισως οι αγρότες να έχουν κάποιο δικαίωμα να αγανακτούν...όπως και οι εκάστοτε διαδηλωτές που κλείνουν τις πόλεις. Ομως άλλο τόσο δίκιο έχουμε και εμείς οι πολίτες που υφιστάμεθα την διατάραξη της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της πόλης, ή τις πολλαπλές επιπτώσεις που δημιουργούν τα μπλόκα σε τόσους τομείς της αγοράς. Γιατί εμείς εν τέλει πληρώνουμε τις συνέπειες όλης αυτής της δυσλειτουργίας και της πίεσης που ασκούν οι αγρότες..
Χωρίς να αμφισβητούμε το δικαίωμα του διεκδικείν, πρέπει να ειπωθεί ότι η στρατηγική της πίεσης όταν ασκείται σε βαθμό καταχρηστικό από οποιεσδήποτε ομάδες, είναι απαράδεκτη. Οταν κάποιες ομάδες, έμαθαν να ασκούν ασφυκτική πίεση προκαλώντας σοβαρά αδιέξοδα σε μια χώρα και έναν λαό, είναι σαν να αναγάγουν τη βία σε παράδειγμα προς μίμηση που "συμφέρει". Ετσι διδάσκονται και οι άλλοι "ότι αν δεν σε φοβούνται και δεν σε έχουν άξιο να φέρεις τα πάνω-κάτω, δεν μετράει το αίτημά σου..." Τα έχει συνειδητοποιήσει αυτά η κυβέρνηση, ή ελπίζει ακόμα ότι θα βρεί λύση μέσα από τον.... διάλογο;

Δημοσίευση σχολίου

 
Top