GuidePedia

0

Με «όπλο» τη διαφάνεια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και με σύμμαχο τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών που είχε ορίσει η ΝΔ, επιχειρεί η κυβέρνηση να προβεί σε ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα των αμυντικών προμηθειών. Αυτό έγινε σαφές χθες από τις παρεμβάσεις τόσο του Β. Βενιζέλου όσο και του Β. Βασιλάκου στο Συνέδριο του ΣΕΚΠΥ.

Ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι από σήμερα αναλαμβάνει έργο η δεκαπενταμελής υποεπιτροπή της Βουλής, που έχει ρόλο ελεγκτή και εγγυητή της διαφάνειας στον τομέα των εξοπλισμών. Ο Β. Βενιζέλος υιοθετώντας πλήρως θέσεις και στρατηγικές του Β. Βασιλάκου, που τον είχαν φέρει σε ρήξη με το σύνολο σχεδόν της «αγοράς όπλων», απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είπε ότι στις μεγάλες εξοπλιστικές αγορές «δεν θέλουμε να έχετε προσχηματική ή εικονική σχέση.


Δεν θέλουμε Ελληνες διαμεσολαβητές ή αντιπροσώπους με το πρόσχημα μιας μικρής παραγωγικής δραστηριότητας. Θέλουμε να είστε επιχειρήσεις που παράγουν, επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας».

Στήριξη σε Βασιλάκο.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι σήμερα ισχύει «μια τριτοκοσμική – αρχαϊκή αντίληψη που πρέπει να επανεξεταστεί από μηδενική βάση».

Ο κ. Βενιζέλος στήριξε τον Β. Βασιλάκο για τη σφοδρή κριτική που του ασκούν οι κατασκευαστές, διότι καθυστερεί να εγκρίνει παλαιές συμβάσεις αντισταθμιστικών. Ο Β. Βασιλάκος υποστήριξε ότι τη δεκαετία 1996-2006 δαπανήθηκαν 20 δισ. ευρώ για αγορά οπλικών συστημάτων, χωρίς η χώρα να αποκτήσει μακροπρόθεσμες βιομηχανικές και παραγωγικές δυνατότητες, ενώ προμηθεύτηκε οπλικά συστήματα, τα οποία παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα. Ενδιαφέρον είχε και η αυτοκριτική του Β. Βασιλάκου για τον νόμο περί προμηθειών που έγινε επί ΝΔ και τον οποίο χαρακτήρισε «άτολμο» «ελλιπή».

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ / ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top