Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος ρωσικός εξαγωγέας όπλων, η κρατική Rosoboronexport, ανακοίνωσε πωλήσεις αξίας 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2009, που συνιστούν αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2008.
Σημαντικό ρόλο στην άνοδο των κερδών έπαιξε η είσοδος νέων χωρών στο «πελατολόγιο» της εταιρείας, όπως η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη και (ενδεχομένως) το Αφγανιστάν - χώρες εκ των οποίων κάποιες αποτελούσαν σταθερούς πελάτες της πάλαι ποτέ κραταιάς σοβιετικής αμυντικής βιομηχανίας.
Οι «παραδοσιακοί» πελάτες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας είναι η Ινδία, η Κίνα, η Αλγερία και η Μαλαισία, με τη Βενεζουέλα και τη Συρία να εισέρχονται στη λίστα- ενώ ο Ισαΐκιν δήλωσε πως σύντομα θα γίνουν πελάτες της Rosoboronexport και χώρες του ΝΑΤΟ, τις οποίες απέφυγε να κατονομάσει. Επίσης, ο Ισαΐκιν απέφυγε να κάνει σχόλια πάνω στην πολύκροτη υπόθεση της ενδεχόμενης πώλησης εξελιγμένων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν.
Το 50% των συνολικών εξαγωγών αφορά πολεμικά αεροσκάφη.
Στην πρώτη θέση της κατάταξης όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων βρίσκονται οι ΗΠΑ. Ακολουθούν, εκτός της Ρωσίας, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία.
Ρωσικά οπλικά συστήματα διαθέτει στο οπλοστάσιό της (ή βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης) και η Ελλάδα (αντιαεροπορικά συστήματα 9K33 Osa- ΝΑΤΟϊκός προσδιορισμός: SA-8 Gecko- TOR M-1 και S-300, τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 και ΒΜΡ-3, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων RM-70 κ.α), καθώς και η Κύπρος (άρματα μάχης T-90 και Τ-80, επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 κ.α).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP
Δημοσίευση σχολίου