GuidePedia

0
Nα υποστηρίξει τα μειονοτικά σχολεία, να λύσει τα προβλήματα με τα ιδρύματα της μειονότητας (βακούφια) και να επιτρέψει στα μέλη της μειονότητας να επιλέγουν ελεύθερα τους μουφτήδες τους, καλεί η έκθεση για τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία συνέταξε ο Γάλλος βουλευτής Michel Hunault και την οποία υιοθέτησε η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η έκθεση, η οποία υποστηρίχθηκε και από τη Νομική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, προσεγγίζει ισορροπημένα τα ζητήματα με τα οποία πραγματεύεται και υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την ανεξιθρησκία στην Τουρκία, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το σεβασμό των μνημείων και των περιουσιών, καθώς και το Πατριαρχείο. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν αρκετές τροπολογίες που ρητά αναφέρονται στο «Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», η Ελλάδα καλείται «να τους επιτρέψει να επιλέξουν τους μουφτήδες ως απλούς θρησκευτικούς ηγέτες, χωρίς δικαστική εξουσία, μέσα από επιλογή ή διορισμό, και να καταργήσουν την εφαρμογή του νόμου της σαρίας που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη συμβατότητά της με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Επιπλέον, η έκθεση ζητά από την Ελλάδα να λύσει ζητήματα «εθνικότητας», να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη στη Θράκη και να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν την ελευθερία της θρησκείας.
Η Ελλάδα καλείται να σεβαστεί την ελευθερία του συναθροίζεσθαι και να επιτρέπει στις μειονοτικές ενώσεις να χρησιμοποιούν τη λέξη «τουρκικός» στους τίτλους τους. Η έκθεση, η οποία εγκαλεί την Τουρκία για τη συμπεριφορά της έναντι των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, κατηγορεί και τις δύο χώρες ότι ερμηνεύουν αρνητικά την πρόβλεψη περί «αμοιβαιότητας» της Συνθήκης της Λωζάνης, με αποτέλεσμα να αμφισβητούν πολλές φορές τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αναφέρει δε ότι η επίκληση της αμοιβαιότητας είναι «αναχρονιστική» και θέτει σε κίνδυνο την εθνική συνοχή τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.
Ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια και μοναδικός αγορητής από την ελληνική αποστολή, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική, ισορροπημένη και δίκαιη την έκθεση. Υπογράμμισε ότι ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ζήτησε την τήρηση των διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
Ακόμη, επεσήμανε ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, έχουν λάβει μέτρα θετικών διακρίσεων, τόσο σε ό,τι αφορά την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα αλλά και τη διείσδυση στη Δημόσια Διοίκηση, με στόχο την ισότιμη ένταξη των μελών της μειονότητας στη δημόσια σφαίρα. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπαδημούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρόσφατα εκλεγέντα Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Τούρκο βουλευτή Μ. Γαβούσογλου: «Η υλοποίηση των προτάσεων που εγκρίθηκαν με την έκθεση αυτή, αποτελεί μια θαυμάσια πρόκληση και ευκαιρία για να υλοποιήσετε έμπρακτα, κ. Πρόεδρε, τις δεσμεύσεις που αναλάβατε προχθές, με την εναρκτήρια ομιλία σας».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top