GuidePedia

0
Η Τουρκία θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ εάν η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών δεν επιλυθεί ως το βράδυ, προειδοποίησε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
"Δόθηκε διορία (στο Ισραήλ) μέχρι το βράδυ. Αν δεν επανορθώσουν, ο πρεσβευτής μας θα επιστρέψει αύριο με το πρώτο αεροπλάνο"......είπε ο Γκιούλ στους δημοσιογράφους.Νωρίτερα η τουρκική διπλωματία είχε χαρακτηρίσει "ανεπαρκή" την ανακοίνωση με την οποία το Ισραήλ απολογήθηκε για τη μεταχείριση την οποία επεφύλαξε στον τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προβολή μιας τηλεταινίας που κρίθηκε αντισημιτική από το εβραϊκό κράτος.
"Βρίσκουμε την ισραηλινή ανακοίνωση ανεπαρκή", δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή πηγές του υπουργείου Εξωτερικών από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η Τουρκία απαιτεί από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για τον ταπεινωτικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν στον πρέσβη Ογκούζ Τσελικόλ μπροστά στους δημοσιογράφους, αρνούμενος να του σφίξει το χέρι και αφήνοντάς τον να περιμένει πολλή ώρα σε ένα διάδρομο πριν τον δεχθεί.
Αργότερα ο Τσελικόλ δήλωσε ότι ουδέποτε στη διάρκεια της 35χρονης διπλωματικής σταδιοδρομίας του δεν είχε υποστεί τέτοια ταπείνωση και τόνισε ότι η Τουρκία απαιτεί μια συγγνώμη.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, από τη Λευκωσία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, κάλεσε την Τουρκία να συμπεριφέρεται στο Ισραήλ "με σεβασμό και αξιοπρέπεια", τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση με την Αγκυρα.
"Αναφορικά με την Τουρκία, είναι καιρός να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας", είπε ο Λίμπερμαν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού. "Δεν ενδιαφερόμαστε για μία αντιπαράθεση ή μία διένεξη με την Τουρκία".
"Είχαμε καλές σχέσεις με την Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια και σεβόμαστε το τουρκικό κράτος και τον τουρκικό λαό", συνέχισε. "Αυτό ακριβώς όμως περιμένουμε κι' εμείς, να μας συμπεριφέρονται δηλαδή με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Ολα τα θέματα ή προβλήματα που ίσως έχουν μπορούν να αντιμετωπισθούν με τον άμεσο διάλογο, παρόλο που σε ορισμένα ζητήματα δεν είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος", πρόσθεσε.
naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top