GuidePedia

0
του Γιώργου Δελαστίκ
Η στάση των Γερμανών εν γένει, συμπεριλαμβανομένων και των Σοσιαλδημοκρατών, πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Ξεπέρασαν κάθε όριο ανοχής οι κακόβουλες επιθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων της κυβέρνησης εναντίον της χώρας μας με πρόσχημα την κακή δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Έχει καταστεί πλέον πασιφανές ότι η Ελλάδα είναι θύμα πολιτικής επίθεσης. Η κυβέρνηση οφείλει, πρώτα απ’ όλα, να αντιμετωπίσει με στάση εθνικής αξιοπρέπειας την επίθεση αυτή και, εν συνεχεία.....
να διαγνώσει τα αίτια της επιθετικότητας των Ευρωπαίων και να τα θεραπεύσει – και δεν αναφερόμαστε στις όποιες οικονομικές αιτίες και δικαιολογίες, αλλά κυρίως στις πολιτικές.
Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τα παράσιτα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που βύθισαν την παγκόσμια οικονομία στην κρίση με το χρηματιστηριακό τζόγο τους να αποκαλούν εμάς και όλες τις μεσογειακές χώρες της Ευρωζώνης… «γουρούνια»! Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, αυτά τα… «ευρω-λαμόγια» κατασκεύασαν τον όρο PIIGS από τα αρχικά στα αγγλικά των ονομάτων των χωρών της Μεσογείου, προσθέτοντας, για «ξεκάρφωμα», και εκείνο της Ιρλανδίας: Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain. Στοιχειώδεις γνώσεις της αγγλικής αποκαλύπτουν το ταυτόσημο σχεδόν του όρου αυτού με τη λέξη «pigs» που σημαίνει «γουρούνια»!
Η υπόθεση γίνεται πολύ πιο εξοργιστική, όταν χρησιμοποιεί τον όρο αυτό η σοβαρή εφημερίδα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης Die Zeit, η οποία θεωρητικά είναι και ιδεολογικά συγγενής με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Χώρα του μαρασμού»

Η στάση των Γερμανών εν γένει, συμπεριλαμβανομένων και των Σοσιαλδημοκρατών, πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση Παπανδρέου.
«Χώρα του μαρασμού» αποκαλεί τη χώρα μας η ίδια εφημερίδα, παίζοντας υποτιμητικά με την παρήχηση του ονόματος της Ελλάδος στα γερμανικά – Siechenland αντί Griechenland.
Αυτό είναι το λιγότερο. «Ανήκουν, άραγε, πραγματικά οι Έλληνες στην Ευρώπη; Ανήκει λοιπόν η Ελλάδα στην Ευρώπη;» αναρωτιέται προκλητικά η Die Zeit, η οποία μας πληροφορεί επιπροσθέτως ότι… «μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη γεννηθεί μια πραγματικά ομοιογενής ελληνική κοινότητα»!
«Η οικονομία μας είναι στην εντατική» είπε πρώτος ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» απάντησαν εν χορώ οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, προωθώντας την ίδια λογική.
Αν είναι ποτέ δυνατόν, να τίθεται θέμα εάν ανήκει ή όχι η Ελλάδα στην Ευρώπη επειδή… το έλλειμμά της θα είναι φέτος 12,5%! Κανένας, φυσικά, δεν θέτει τέτοιο θέμα για την Ισπανία που έχει έλλειμμα 11,2% ή για τη Βρετανία και την Ιρλανδία που έχουν μεγαλύτερο από την Ελλάδα και θα έχουν μεγαλύτερο και το 2010!
Πρόκειται περί υψίστης γελιότητας και πολιτικής ανοησίας, όσο σοβαροφανώς κι αν γράφεται, να κρίνεται το αν μια χώρα ανήκει στην Ευρώπη από το… έλλειμμα ή το χρέος της!
«Ελληνική τραγωδία!» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Απειλητικό το περιεχόμενο: «Στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες αυξάνονται οι αμφιβολίες ότι η Ελλάδα, χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, μπορεί να λύσει με τις δικές της δυνάμεις τα προβλήματα του χρέους της. Αν δεν συμβεί τίποτα, απειλεί τη χώρα η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της – με απρόβλεπτες συνέπειες».
«31 Μαρτίου 2010, η Αθήνα βγαίνει από τη ζώνη του ευρώ» ήταν ο τίτλος του διαβόητου πλέον και συνάμα επαίσχυντου φανταστικού δημοσιεύματος της γαλλικής Libération του τραπεζίτη Ρότσιλντ – εφημερίδας σοσιαλιστικής, υποτίθεται.
«Η Ελλάδα φοβάται ότι θα τεθεί υπό οικονομική κηδεμονία» ήταν ο τίτλος αφιερώματος και της γαλλικής Le Figaro, δεξιάς εφημερίδας που ανήκει στο μεγιστάνα Ντασό.

Σκιάχτρο η χρεοκοπία

Η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς οικονομικής τρομοκρατίας. Την ιστορία αυτή την ξεκίνησε συνειδητά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διευκολυνθεί να λάβει αντιλαϊκά μέτρα μετάθεσης των βαρών της κρίσης στις πλάτες των συνήθων υποζυγίων, των μισθωτών. Απολύτως κανένας λόγος, π.χ., δεν υπάρχει για την έναρξη αμέσως τώρα της μεθόδευσης ριζικής αναμόρφωσης προς άκρως αρνητική κατεύθυνση του καθεστώτος των συντάξεων, εννοείται προς το στόχο της ουσιαστικής μείωσής τους.
Δεν υπολόγισε όμως σωστά η κυβέρνηση ότι η με τέτοιο τρόπο ανακίνηση του θέματος του ελλείμματος θα έδινε την ευκαιρία στην ΕΕ και στις ηγεμονικές της χώρες να πατήσουν την Ελλάδα στο λαιμό και να την κάνουν… «ευρω-πειραματόζωο»: να την καθυποτάξουν σε καθεστώς οικονομικής δικτατορίας της ΕΕ, προκειμένου να αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
«Η οικονομία μας είναι στην εντατική» είπε πρώτος ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» απάντησαν εν χορώ οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, προωθώντας την ίδια λογική.
Το σκιάχτρο της χρεοκοπίας είναι φυσικά μια πολιτική απάτη που λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και τίποτα περισσότερο. Ακόμη και οι πιο ορκισμένοι εχθροί της Ελλάδας, σε επίπεδο εντύπων, ομολογούν ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Ένας αποκλεισμός των Ελλήνων από τη ζώνη του ευρώ θα προκαλούσε κερδοσκοπία γύρω από την πιστοληπτική αξιοπιστία άλλων κρατών της Ευρωζώνης και έτσι θα έθετε σε κίνηση ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο ντόμινο», έγραψε σε πρωτοσέλιδο άρθρο της υπό τον τίτλο «Ο Έλλην ασθενής» η δεξιά γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
«Είναι αλήθεια ότι, όπως παραδέχτηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν συμφέρον να
αποτρέψουν μια χρεοκοπία. Αν υπέκυπτε η Ελλάδα, η προσοχή των αγορών θα στρεφόταν γρήγορα προς άλλους οφειλέτες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, και θα στραπατσάριζαν την εμπιστοσύνη στο ίδιο το ευρώ», έγραψε σε κύριο άρθρο του το συντηρητικό βρετανικό περιοδικό The Economist. «Καμιά χώρα της Ευρωζώνης όμως δεν θέλει να δώσει την εντύπωση στους πιο άσωτους εταίρους της ότι τα χρέη τους θα καλύπτονται», προσέθετε.

Περιορισμένη κυριαρχία

Δυστυχώς, η χαλκευμένη ιστορία περί επικείμενης δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν αποσκοπεί μόνο στην προώθηση νεοφιλελεύθερων οικονομικών μέτρων με το πρόσχημα της βελτίωσης κάποιων σημαντικών μακροοικονομικών δεικτών. Εξυπηρετεί, παράλληλα, την προώθηση του σχεδίου της Γερμανίας και των άλλων ηγεμονικών δυνάμεων της ΕΕ να περιορίσουν ασφυκτικά την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών των «27» σε θέματα οικονομίας.
Η λυσσώδης εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας αποσκοπεί σε πολιτικό επίπεδο να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως καταλύτη για την επίτευξη πλειοψηφίας υπέρ της συρρίκνωσης σε βαθμό εκμηδένισης της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών στον τομέα της οικονομικής πολιτικής.
Προ εικοσαημέρου, η Άνγκελα Μέρκελ είχε θέσει ευθέως το ζήτημα, μιλώντας στους ηγέτες της ευρωπαϊκής Δεξιάς του Λαϊκού Κόμματος. «Αν, π.χ., υπάρχουν προβλήματα με το Σύμφωνο Σταθερότητας σε μια χώρα και μπορούν να λυθούν μόνο μέσω της προώθησης κοινωνικών μεταρρυθμίσεων σε αυτή τη χώρα, τότε φυσικά εγείρεται το ερώτημα τι επιρροή έχει η ΕΕ επί των εθνικών κοινοβουλίων, ώστε να φροντίσει να μην σταματήσει η Ευρώπη», είχε διακηρύξει, προσθέτοντας: «Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο έργο, γιατί φυσικά τα εθνικά κοινοβούλια δεν επιθυμούν να τους υπαγορεύεται τι να κάνουν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοια προβλήματα τα επόμενα λίγα χρόνια»!
Η σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα Die Zeit παρουσιάζει ευκρινέστερα τι εννοεί η Γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς να το αποδίδει σε αυτή. «Τα εθνικά σχέδια φορολογίας και εξόδων πρέπει να συντονίζονται ισχυρότερα από όσο μέχρι τώρα και να επιτηρούνται. Ακόμη και η μισθολογική πολιτική πρέπει να συμπεριληφθεί στο συντονισμό», υπογραμμίζει η εφημερίδα και τονίζει: «Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνο στο πλαίσιο μιας τεράστιας μεταφοράς εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ»! Ομολογεί δε ότι «σχέδια γι’ αυτό υπάρχουν στα συρτάρια των Βρυξελλών, πλειοψηφίες όμως υπέρ αυτών δεν είναι ορατές».
Όλη αυτή η λυσσώδης εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας, λοιπόν, αποσκοπεί σε πολιτικό επίπεδο να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως καταλύτη για την επίτευξη πλειοψηφίας υπέρ της συρρίκνωσης σε βαθμό εκμηδένισης της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών στον τομέα της οικονομικής πολιτικής.
Ο ταπεινωτικός για τη χώρα μας τρόπος που επιτρέπει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου να γίνεται η κατάρτιση του προγράμματος λιτότητας, υπό τις εντολές της ΕΕ και των οργάνων της, αποτελεί ήδη απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Είναι τουλάχιστον παράδοξο όμως ο πρωθυπουργός να συναινεί στην υλοποίηση του κινδύνου, για την αποτροπή του οποίου υποτίθεται πως προειδοποιούσε το λαό λέγοντας ότι «το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική μας κυριαρχία». Αυτή τι έκανε για να τον αποτρέψει;

Δημοσίευση σχολίου

 
Top