GuidePedia

0
Εως και 10 δισ. δολάρια θα επιδιώξει να δανειστεί φέτος η Ελλάδα από Κινέζους επενδυτές, καθώς η υπερπροσφορά κρατικών τίτλων στην Ευρωζώνη αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να στραφεί και σε άλλες αγορές. Πάντως, η επόμενη κίνηση στο πρόγραμμα δανεισμού του 2010 είναι η κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων εντός των επόμενων 2 – 4 εβδομάδων, με στόχο την άντληση 3-5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Σπ. Παπανικολάου....Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα πραγματοποιήσει προς τα τέλη Φεβρουαρίου ταξίδι σε Αμερική και Απω Ανατολή, με στόχο την προώθηση των ελληνικών ομολόγων, ενώ όπως δήλωσε χθες, σημαντικός σταθμός στην περιοδεία του θα είναι και η Κίνα (Πεκίνο, Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ). «Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην Κίνα. Υπάρχουν μεγάλα funds στην Κίνα. Για τον λόγο αυτό η Κίνα θα αποτελέσει μέρος του road show», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires και συμπλήρωσε πως αν συμμετάσχουν Kινέζοι επενδυτές, το μέγεθος της ελληνικής έκδοσης «θα πρέπει να είναι σημαντικό. Πιθανώς 5 έως 10 δισ. δολ.».

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει για φέτος την έκδοση ελληνικών ομολόγων σε δολάρια ή και σε γιεν. Το ομόλογο σε δολάρια θα είναι «παγκόσμιο», ενώ αυτό σε γιεν θα αφορά αποκλειστικά την εσωτερική αγορά της Ιαπωνίας, εφόσον εκδοθεί. Ο αρχικός στόχος της ελληνικής αποστολής σε ΗΠΑ και Ασία είναι η προώθηση ελληνικών ομολόγων ύψους τουλάχιστον 1,5 με 2 δισ. δολ. Ωστόσο, η δραστηριοποίηση των κινεζικών κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποφέρει πέντε φορές το ποσό αυτό.
Η κινητοποίηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην πιθανότητα να δυσκολευτεί η Ελλάδα να δανειστεί εντός Ευρώπης τα περίπου 54 δισ. ευρώ που χρειάζεται φέτος (ήδη έχει αντλήσει 13,6 δισ. ευρώ). Σε έκθεσή του, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναφέρει ότι η προσφορά κρατικών ομολόγων από την Ελβετία και την Ευρώπη των 15 κρατών-μελών πριν από τη διεύρυνση, θα ανέλθει φέτος στα 2,2 τρισ. ευρώ, από 2,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Μάλιστα, εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού των χωρών αυτών θα αυξηθεί.
Πάντως, ο κ. Ντ. Ρίλεϊ, στέλεχος της Fitch, μιλώντας στο Reuters, προειδοποίησε την Ελλάδα ότι η περίοδος του χαμηλού κόστους δανεισμού «τελειώνει με πολύ δραματικό τρόπο». Μία προειδοποίηση που ήρθε μία μέρα μετά τον πανάκριβο δανεισμό (το επιτόκιο διαμορφώθηκε τελικά στο 6,1%) των 8 δισ. ευρώ, μέσω των 5ετών ομολόγων.
Η αναλύτρια της Moody’s κ. Σάρα Κάρλσον υποστήριξε χθες πως η ικανότητα χρηματοδότησης λαμβάνεται υπόψη στη βαθμολογία της χώρας και ότι «η άποψή μας δεν έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα της έκδοσης. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου και θα το παρακολουθούμε στενά».
Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε με πληθώρα προσφορών, οδήγησε τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, κ. Αν. Γκουρία, να σημειώσει χθες ότι οι πιέσεις των χρηματοοικονομικών αγορών προς την Ελλάδα θα αποκλιμακωθούν, ακόμα και αν οι αγορές διατηρήσουν την επιφυλακτικότητά τους. Να σημειωθεί ότι χθες η διαφορά απόδοσης (spread) των 10ετών ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά υποχώρησε στις 299 μονάδες βάσης από 303 μονάδες προχθές, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 310 μονάδες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top