GuidePedia

0

Οι ισραηλινο-αιγυπτιακές πολιτικές σχέσεις βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο, όχι όμως οι πολιτισμικές.
Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο αλλά τα εμπόδια που τίθενται από το Κάιρο στις πολιτισμικές σχέσεις και από λαό σε λαό συνιστούν μια «τραγωδία», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αίγυπτο Σαλόμ Κοέν....«Οι επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Αίγυπτο τα τελευταία πέντε χρόνια, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, ήταν περισσότερες από αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή σε άλλες πολύ φίλες χώρες», δήλωσε ο διπλωμάτης στους δημοσιογράφους.
Ο Κοέν που ετοιμάζεται να αναχωρήσει από την Αίγυπτο ύστερα από πέντε χρόνια στην πρεσβεία στο Κάιρο, τόνισε ότι τη χρονιά που πέρασε η Αίγυπτος δέχτηκε τρεις φορές τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και επίσης τρεις φορές τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Στα πολιτικά θέματα «θεωρούμε ότι οι Αιγύπτιοι είναι παρόντες και ενδιαφέρονται να βοηθήσουν», επισήμανε προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα ασφαλείας έφθασε σε «υψηλό επίπεδο» .
Ο διπλωμάτης εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευσή του για την ελάχιστη πρόοδο που σημειώθηκε στις διμερείς σχέσεις όσον αφορά το πολιτισμικό επίπεδο, έναν τομέα που η Αίγυπτος διατηρεί εκτός του πλαισίου εξομάλυνσης των σχέσεων με το εβραϊκό κράτος, παρά την ειρήνη που σύναψε μαζί του πριν από 30 χρόνια.
«Είναι ένα είδος τραγωδίας, οι δύο κοινωνίες να μην μπορούν να συναντηθούν», δήλωσε επικαλούμενος τα εμπόδια και τις απαγορεύσεις που θέτει η Αίγυπτος στις επαφές με διανοούμενους, επιστήμονες, καλλιτέχνες από το Ισραήλ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top