GuidePedia

0
Η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη και θα πρέπει να την εντάξουμε πλήρως αν εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», δήλωσε στη γερμανική «Βελτ αμ Ζόνταγκ» ο Ισπανός ΥΠΕΞ Μιγκέλ Aνχελ Μορατίνος, προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία πανηγυρίζει την παρθενική ανάληψη της προεδρίας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από το ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Νιώθουμε περισσότερο Ευρωπαίοι από ποτέ. Εδώ και δύο χιλιετίες (!) είμαστε γέφυρα πολιτισμών», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ευρωπαϊκού θεσμού....Αν όμως «έξω» η Τουρκία πάει καλά, «μέσα» χορεύει στον ρυθμό της «Βαριοπούλας». Ο αρχηγός του στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγ, έλυσε επιτέλους τη σιωπή του, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προσπαθεί να αντλήσει πολιτικά οφέλη από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το σχέδιο πραξικοπήματος του 2003.

Ουσιαστικά όμως… ομολόγησε την ήττα του διαβεβαιώνοντας ότι «έχει περάσει η εποχή των πραξικοπημάτων της δεκαετίας του ‘60» και δίνοντας όρκο πίστης στο δημοκρατικό πολίτευμα.
«Οι ένοπλες δυνάμεις αποδέχονται πλήρως ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξει μια κυβέρνηση είναι οι δημοκρατικές εκλογές», ξεκαθάρισε ένας ιδιαίτερα εκνευρισμένος Μπασμπούγ, διερωτώμενος όμως «ποιος ωφελείται από τον καταιγισμό αποκαλύψεων» και συμπληρώνοντας για την τιμή των όπλων πως «η υπομονή του τουρκικού στρατού έχει όρια».
Αποκαλύψεις.
Το χτεσινό κεφάλαιο αποκαλύψεων της «Ταράφ» αφορούσε σχέδιο κατάσχεσης των περιουσιών που έχουν απομείνει στην ελληνική και σε άλλες μειονότητες της Τουρκίας. Μετά την εδραίωση της χούντας η οικονομία θα εθνικοποιούνταν και οι μειονότητες θα στερούνταν σταδιακά από όλες τις καταθέσεις, την κινητή και την ακίνητη περιουσία τους.
Τη λύπη και την απόγνωσή του γι’ αυτές τις αποκαλύψεις εξέφρασε στη «Ζαμάν» ο Λάκης Βίγκας, ηγετικό στέλεχος της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και αντιπρόσωπος της ελληνικής, αρμενικής και εβραϊκής κοινότητας στο Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, που προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης.
Επί της ουσίας της «Βαριοπούλας», ο Μπασμπούγ διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο τουρκικός στρατός να σχεδιάζει βομβαρδισμούς σε τζαμιά τη στιγμή που έχει την πολεμική κραυγή «Αλλάχ, Αλλάχ». Προσέθεσε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν 61 έρευνες για διαρροές σχετικά με απόπειρες πραξικοπήματος, με συνέπεια ένας αξιωματικός να καταδικαστεί σε 3 χρόνια και άλλοι 10 να κρατούνται.
Από την άλλη ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ενισχυμένος από τις εξελίξεις. Πέταξε την Κυριακή το γάντι στους στρατηγούς, απειλώντας ότι «θα ξεσκεπάσει όλα τα βρώμικα σχέδια που εξυφαίνουν συμμορίες και μαφίες» και πίεσε τον αντιπολιτευόμενο Τύπο να πάρει θέση «υπέρ ή κατά των πραξικοπηματιών».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top