Η επίσκεψη του κ. Μουν στην Κύπρο, αν και δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, πρέπει να θεωρείται βεβαία. Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα του β’ γύρου των εντατικών συνομιλιών κατεβλήθη προσπάθεια να επιτευχθούν συγκλίσεις. Δεν αποκλείεται, αύριο, να γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Ο Γ.Γ. των ΗΕ Μπαν Κι Μουν φτάνει στην Κύπρο την 1 ή στις 2 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια διάσωσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού....
Αυτό ανέφεραν χθες πηγές των Η.Ε., επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είδαν το φως το τελευταίο διάστημα, ότι επίκειται «κίνηση» εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού, σε μια προσπάθεια να δοθεί παράταση ζωής στην ασθμαίνουσα πλέον διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Αν και η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνει ακόμη επίσημα την πραγματοποίηση επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, επίσης, όπως αποκάλυψε χθες βράδυ το ΚΥΠΕ, ότι ο κ. Μπαν θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη την Τετάρτη το απόγευμα για το Λονδίνο, όπου θα λάβει μέρος σε δύο μονοήμερες υψηλού επιπέδου συναντήσεις, η μία για το Αφγανιστάν κι η άλλη για την Υεμένη, και δεν αποκλείεται να φτάσει στην Κύπρο ακόμη και το απόγευμα του Σαββάτου.
Ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι ο Γ.Γ. πιθανόν να επισκεπτόταν την Κύπρο σε περίπτωση που σημειωνόταν σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, με την κατάθεση του συνομοσπονδιακής χροιάς τουρκικού εγγράφου για τη διακυβέρνηση, που θέτουν την όλη διαδικασία ενώπιον του φάσματος της πλήρους κατάρρευσης, κατέστησαν αναγκαία την, έστω έμμεση, εμπλοκή του Γ.Γ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, η επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη θα γίνει αύριο Τετάρτη, μετά τη λήξη του β’ γύρου των εντατικών συνομιλιών, ότε και θα οριστικοποιηθούν και οι στόχοι της επίσκεψης.
Όπως μεταδίδεται από την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, αν παρουσιαστεί πρόοδος στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, ο κ. Μουν, ερχόμενος στην Κύπρο, θα επαναβεβαιώσει τη στήριξή του στη διαδικασία, θα χαιρετίσει την πρόοδο και το πολιτικό θάρρος των δύο ηγετών, θα επισημάνει την ανάγκη επίδειξης πνεύματος διαλλακτικότητας και ευελιξίας, και θα υποδείξει την ανάγκη αξιοποίησης της ανάπαυλας έως τις εκλογές στα κατεχόμενα, για να μη χαθεί η δυναμική των συνομιλιών. Όπως μεταδίδεται, επίσης, η εμπλοκή του Γ.Γ. δεν θα είναι άμεση, κάτι για το οποίο έχουν ενημερωθεί ήδη οι δύο ηγέτες από τον κ. Ντάουνερ.
Ερωτηθείς για την πιθανή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, ο Αλ. Ντάουνερ απάντησε χθες ότι ''επισκέψεις από το Γενικό Γραμματέα ανακοινώνονται όταν η Νέα Υόρκη λάβει τελικές αποφάσεις, και σε αυτό το στάδιο δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση''.
Πιθανές ανακοινώσεις αύριο
Παράλληλα, τα ΗΕ και οι δύο πλευρές αναζητούν και άλλους τρόπους διάσωσης των συνομιλιών, και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αύριο Τετάρτη, να γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις όσον αφορά στην πορεία και τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις θεωρείται η στάση του Τ/κ ηγέτη, και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ περιμένουν «κάτι» από τ/κ πλευράς, ώστε να μπορέσουν να συγκεκριμενοποιήσουν κάποια καινούργια δεδομένα.
Δεν αποκλείεται, εάν αρθούν τα υφιστάμενα προσκόμματα, να εξαγγελθεί συνέχιση των συνομιλιών πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα. Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστο ακόμη, αν θα ακολουθήσει τρίτος γύρος εντατικών συνομιλιών ή αν οι διαπραγματεύσεις λάβουν διαφορετική μορφή.
Συναφής, αν και λίγο διαφωτιστική επί του περιεχομένου, ήταν η χθεσινή δήλωση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι, έως ότου οι ηγέτες ολοκληρώσουν αυτόν τον εντατικό γύρο την Τετάρτη, ''θα υπάρχουν περισσότερα να λεχθούν και θα δοθεί περισσότερη σαφήνεια''. Αυτό, όπως συνάγεται, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις επί του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων.
Απρόβλεπτος ο Ταλάτ
Πάντως, ένα στοιχείο που προβληματίζει τους εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού, αλλά κυρίως την ε/κ διαπραγματευτική ομάδα και τον Πρόεδρο Χριστόφια, είναι η διαπραγματευτική «αστάθεια» που παρουσιάζει ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος παρουσιάζεται απρόβλεπτος, με έντονα ευμετάβολες θέσεις.
Γεγονός που μπορεί, από τη μια, να ερμηνευθεί μέσα στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής της τ/κ πλευράς, μετά και τον τελευταίο ελιγμό με τις τουρκικής εμπνεύσεως προτάσεις για τη διακυβέρνηση, αλλά, από την άλλη, μπορεί και να εκφράζει μιαν αμφίθυμη συμπεριφορά του Τ/κ ηγέτη, υπό την πίεση των κατευθυντήριων οδηγιών της Άγκυρας και της αναγκαιότητας να μην καταρρεύσουν οι συνομιλίες.
Δ. Χριστόφιας: Θα επιμείνουμε για λύση
Σαφές μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνση, πως στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και όχι ο τερματισμός των συνομιλιών, έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ο στόχος δεν είναι αυτή την ώρα να τερματίσουμε τις συνομιλίες, ούτε και ποτέ θα πρέπει να είναι αυτός ο στόχος. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να πετύχουν οι συνομιλίες και να φτάσουμε κοντά και σε λύση στο κυπριακό πρόβλημα», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως από την πλευρά του τουλάχιστον αυτό είναι το πρώτιστο μέλημα. «Εύχομαι και ελπίζω να γίνεται κατανοητός και στο εσωτερικό μας μέτωπο», ανέφερε με νόημα σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Δ. Χριστόφιας.
Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του β’ γύρου των εντατικών συνομιλιών οι δύο ηγέτες συζήτησαν κυρίως τα θέματα των αρμοδιοτήτων και των αναλογιών στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συγκλίσεων, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες από το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης, και πάλι παρατηρήθηκε δυστοκία.
Στοχεύουν σε συγκλίσεις
«Γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να πετύχουμε νέες συγκλίσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν είναι εύκολη δουλειά, όμως δεν είναι και μάταιη μπορώ να πω, και αύριο θα συνεχίσουμε», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Ερωτηθείς κατά πόσον έχει διαφανεί υποχώρηση του κ. Ταλάτ από τις θέσεις που έχει καταθέσει εγγράφως, και οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί από την Κυβέρνηση αλλά και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας ως απαράδεκτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
«Αν αρχίσουμε να λέμε τέτοια, νομίζω ότι θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα και στον εαυτό μας και στον κ. Ταλάτ», υπέδειξε.
Ο Πρόεδρος τόνισε, επίσης, πως αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή είναι υπομονή και επιμονή στο στόχο, «και είμαστε», συνέχισε, «αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, ακριβώς εμμένοντας για να πετύχουμε, επαναλαμβάνω, περισσότερες συγκλίσεις και να περάσουμε στα υπόλοιπα θέματα».
Ερωτηθείς, αν σε αυτό το γύρο θα συζητηθεί και το Περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ''θα τα δούμε όλα στην πορεία, και θα τα λέμε και κάθε φορά που θα συναντιόμαστε''.
Η χθεσινή διαπραγμάτευση έγινε με κατ’ ιδίαν συναντήσεις των δύο ηγετών, αλλά και με διαβούλευση με τις ομάδες των συμβούλων, όπου ήταν αναγκαίο, προκειμένου να ξεπεραστούν εμφανιζόμενες δυσκολίες.
Αλ. Ντάουνερ: Συζητήθηκε και το θέμα των διαπραγματεύσεων
Η διακυβέρνηση και ο διαμοιρασμός εξουσιών ήταν το κύριο θέμα που συζήτησαν χθες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι είχαν μια ''πολύ σημαντική'' ανταλλαγή ιδεών, μέσα σε φιλικό πνεύμα, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. ''Είχαν μιαν πολύ σημαντική ανταλλαγή ιδεών. Αύριο το πρωί (σήμερα) θα ξανασυναντηθούν σε διευρυμένη συνάντηση και θα συζητήσουν αυτές τις ιδέες σε μεγαλύτερο εύρος με τη διευρυμένη ομάδα'', πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι δύο ηγέτες ''εστίασαν την προσοχή τους κυρίως σε θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού εξουσιών'' και ότι ''συζήτησαν και το ευρύτερο θέμα των διαπραγματεύσεων''.
Επαφές Ταλάτ στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ, σε επαναξιολόγηση της κατάστασης ενόψει του δεύτερου γύρου των εντατικών συνομιλιών προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Τουρκία, συνοδεία της διαπραγματευτικής του ομάδας.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του προχθές βράδυ, μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ είπε πως αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Γκιουλ και τον κ. Ερντογάν για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Ανέφερε πως στόχος των εντατικών συνομιλιών είναι η επίτευξη σημαντικής προόδου στο κεφάλαιο «Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών».
Πρόσθεσε, επίσης, πως «εάν είναι δυνατόν, θέλουμε να συμπληρώσουμε τις συνομιλίες για τη ‘Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών’», προσθέτοντας πως τα θέματα Ε.Ε. και οικονομίας είναι επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών.
Ο κ. Ταλάτ υπενθύμισε, ακόμα, πως ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί το νησί, προσθέτοντας πως, «ως εκ τούτου, ελπίζουμε να εντατικοποιήσουμε τις συνομιλίες και να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα», σημειώνοντας
ότι η τ/κ πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα.
Ο Γ.Γ. των ΗΕ Μπαν Κι Μουν φτάνει στην Κύπρο την 1 ή στις 2 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια διάσωσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού....
Αυτό ανέφεραν χθες πηγές των Η.Ε., επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είδαν το φως το τελευταίο διάστημα, ότι επίκειται «κίνηση» εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού, σε μια προσπάθεια να δοθεί παράταση ζωής στην ασθμαίνουσα πλέον διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Αν και η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνει ακόμη επίσημα την πραγματοποίηση επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, επίσης, όπως αποκάλυψε χθες βράδυ το ΚΥΠΕ, ότι ο κ. Μπαν θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη την Τετάρτη το απόγευμα για το Λονδίνο, όπου θα λάβει μέρος σε δύο μονοήμερες υψηλού επιπέδου συναντήσεις, η μία για το Αφγανιστάν κι η άλλη για την Υεμένη, και δεν αποκλείεται να φτάσει στην Κύπρο ακόμη και το απόγευμα του Σαββάτου.
Ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι ο Γ.Γ. πιθανόν να επισκεπτόταν την Κύπρο σε περίπτωση που σημειωνόταν σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, με την κατάθεση του συνομοσπονδιακής χροιάς τουρκικού εγγράφου για τη διακυβέρνηση, που θέτουν την όλη διαδικασία ενώπιον του φάσματος της πλήρους κατάρρευσης, κατέστησαν αναγκαία την, έστω έμμεση, εμπλοκή του Γ.Γ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, η επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη θα γίνει αύριο Τετάρτη, μετά τη λήξη του β’ γύρου των εντατικών συνομιλιών, ότε και θα οριστικοποιηθούν και οι στόχοι της επίσκεψης.
Όπως μεταδίδεται από την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, αν παρουσιαστεί πρόοδος στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, ο κ. Μουν, ερχόμενος στην Κύπρο, θα επαναβεβαιώσει τη στήριξή του στη διαδικασία, θα χαιρετίσει την πρόοδο και το πολιτικό θάρρος των δύο ηγετών, θα επισημάνει την ανάγκη επίδειξης πνεύματος διαλλακτικότητας και ευελιξίας, και θα υποδείξει την ανάγκη αξιοποίησης της ανάπαυλας έως τις εκλογές στα κατεχόμενα, για να μη χαθεί η δυναμική των συνομιλιών. Όπως μεταδίδεται, επίσης, η εμπλοκή του Γ.Γ. δεν θα είναι άμεση, κάτι για το οποίο έχουν ενημερωθεί ήδη οι δύο ηγέτες από τον κ. Ντάουνερ.
Ερωτηθείς για την πιθανή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, ο Αλ. Ντάουνερ απάντησε χθες ότι ''επισκέψεις από το Γενικό Γραμματέα ανακοινώνονται όταν η Νέα Υόρκη λάβει τελικές αποφάσεις, και σε αυτό το στάδιο δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση''.
Πιθανές ανακοινώσεις αύριο
Παράλληλα, τα ΗΕ και οι δύο πλευρές αναζητούν και άλλους τρόπους διάσωσης των συνομιλιών, και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αύριο Τετάρτη, να γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις όσον αφορά στην πορεία και τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις θεωρείται η στάση του Τ/κ ηγέτη, και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ περιμένουν «κάτι» από τ/κ πλευράς, ώστε να μπορέσουν να συγκεκριμενοποιήσουν κάποια καινούργια δεδομένα.
Δεν αποκλείεται, εάν αρθούν τα υφιστάμενα προσκόμματα, να εξαγγελθεί συνέχιση των συνομιλιών πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα. Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστο ακόμη, αν θα ακολουθήσει τρίτος γύρος εντατικών συνομιλιών ή αν οι διαπραγματεύσεις λάβουν διαφορετική μορφή.
Συναφής, αν και λίγο διαφωτιστική επί του περιεχομένου, ήταν η χθεσινή δήλωση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι, έως ότου οι ηγέτες ολοκληρώσουν αυτόν τον εντατικό γύρο την Τετάρτη, ''θα υπάρχουν περισσότερα να λεχθούν και θα δοθεί περισσότερη σαφήνεια''. Αυτό, όπως συνάγεται, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις επί του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων.
Απρόβλεπτος ο Ταλάτ
Πάντως, ένα στοιχείο που προβληματίζει τους εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού, αλλά κυρίως την ε/κ διαπραγματευτική ομάδα και τον Πρόεδρο Χριστόφια, είναι η διαπραγματευτική «αστάθεια» που παρουσιάζει ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος παρουσιάζεται απρόβλεπτος, με έντονα ευμετάβολες θέσεις.
Γεγονός που μπορεί, από τη μια, να ερμηνευθεί μέσα στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής της τ/κ πλευράς, μετά και τον τελευταίο ελιγμό με τις τουρκικής εμπνεύσεως προτάσεις για τη διακυβέρνηση, αλλά, από την άλλη, μπορεί και να εκφράζει μιαν αμφίθυμη συμπεριφορά του Τ/κ ηγέτη, υπό την πίεση των κατευθυντήριων οδηγιών της Άγκυρας και της αναγκαιότητας να μην καταρρεύσουν οι συνομιλίες.
Δ. Χριστόφιας: Θα επιμείνουμε για λύση
Σαφές μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνση, πως στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και όχι ο τερματισμός των συνομιλιών, έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ο στόχος δεν είναι αυτή την ώρα να τερματίσουμε τις συνομιλίες, ούτε και ποτέ θα πρέπει να είναι αυτός ο στόχος. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να πετύχουν οι συνομιλίες και να φτάσουμε κοντά και σε λύση στο κυπριακό πρόβλημα», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως από την πλευρά του τουλάχιστον αυτό είναι το πρώτιστο μέλημα. «Εύχομαι και ελπίζω να γίνεται κατανοητός και στο εσωτερικό μας μέτωπο», ανέφερε με νόημα σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Δ. Χριστόφιας.
Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του β’ γύρου των εντατικών συνομιλιών οι δύο ηγέτες συζήτησαν κυρίως τα θέματα των αρμοδιοτήτων και των αναλογιών στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συγκλίσεων, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες από το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης, και πάλι παρατηρήθηκε δυστοκία.
Στοχεύουν σε συγκλίσεις
«Γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να πετύχουμε νέες συγκλίσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν είναι εύκολη δουλειά, όμως δεν είναι και μάταιη μπορώ να πω, και αύριο θα συνεχίσουμε», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Ερωτηθείς κατά πόσον έχει διαφανεί υποχώρηση του κ. Ταλάτ από τις θέσεις που έχει καταθέσει εγγράφως, και οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί από την Κυβέρνηση αλλά και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας ως απαράδεκτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
«Αν αρχίσουμε να λέμε τέτοια, νομίζω ότι θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα και στον εαυτό μας και στον κ. Ταλάτ», υπέδειξε.
Ο Πρόεδρος τόνισε, επίσης, πως αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή είναι υπομονή και επιμονή στο στόχο, «και είμαστε», συνέχισε, «αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, ακριβώς εμμένοντας για να πετύχουμε, επαναλαμβάνω, περισσότερες συγκλίσεις και να περάσουμε στα υπόλοιπα θέματα».
Ερωτηθείς, αν σε αυτό το γύρο θα συζητηθεί και το Περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ''θα τα δούμε όλα στην πορεία, και θα τα λέμε και κάθε φορά που θα συναντιόμαστε''.
Η χθεσινή διαπραγμάτευση έγινε με κατ’ ιδίαν συναντήσεις των δύο ηγετών, αλλά και με διαβούλευση με τις ομάδες των συμβούλων, όπου ήταν αναγκαίο, προκειμένου να ξεπεραστούν εμφανιζόμενες δυσκολίες.
Αλ. Ντάουνερ: Συζητήθηκε και το θέμα των διαπραγματεύσεων
Η διακυβέρνηση και ο διαμοιρασμός εξουσιών ήταν το κύριο θέμα που συζήτησαν χθες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι είχαν μια ''πολύ σημαντική'' ανταλλαγή ιδεών, μέσα σε φιλικό πνεύμα, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. ''Είχαν μιαν πολύ σημαντική ανταλλαγή ιδεών. Αύριο το πρωί (σήμερα) θα ξανασυναντηθούν σε διευρυμένη συνάντηση και θα συζητήσουν αυτές τις ιδέες σε μεγαλύτερο εύρος με τη διευρυμένη ομάδα'', πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι δύο ηγέτες ''εστίασαν την προσοχή τους κυρίως σε θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού εξουσιών'' και ότι ''συζήτησαν και το ευρύτερο θέμα των διαπραγματεύσεων''.
Επαφές Ταλάτ στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ, σε επαναξιολόγηση της κατάστασης ενόψει του δεύτερου γύρου των εντατικών συνομιλιών προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Τουρκία, συνοδεία της διαπραγματευτικής του ομάδας.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του προχθές βράδυ, μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ είπε πως αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Γκιουλ και τον κ. Ερντογάν για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Ανέφερε πως στόχος των εντατικών συνομιλιών είναι η επίτευξη σημαντικής προόδου στο κεφάλαιο «Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών».
Πρόσθεσε, επίσης, πως «εάν είναι δυνατόν, θέλουμε να συμπληρώσουμε τις συνομιλίες για τη ‘Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών’», προσθέτοντας πως τα θέματα Ε.Ε. και οικονομίας είναι επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών.
Ο κ. Ταλάτ υπενθύμισε, ακόμα, πως ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί το νησί, προσθέτοντας πως, «ως εκ τούτου, ελπίζουμε να εντατικοποιήσουμε τις συνομιλίες και να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα», σημειώνοντας
ότι η τ/κ πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα.
Δημοσίευση σχολίου