GuidePedia

0
Ο Tούρκος βουλευτής Μεβλούτ Τσαβούσογλου διορίστηκε χθες πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντικαθιστώντας στη θέση αυτή τον Σοσιαλιστή Ισπανό Λουίς Μαρία ντε Πουίγκ. Είναι η πρώτη φορά που ένας βουλευτής της Τουρκίας αναλαμβάνει το ευρωπαϊκό αυτό αξίωμα. «Είμαι υπερήφανος που είμαι ο πρώτος Τούρκος που προεδρεύει αυτής της Συνέλευσης», δήλωσε και προσέθεσε: «Είμαι επίσης ο πιο νέος και ο πιο φαλακρός»....Καθόλου χιουμοριστικά, πάντως, δεν εισέπραξαν το γεγονός οι Κοινοβουλευτικές Αντιπροσωπίες Κύπρου και Ελλάδας, που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αντιδημοκρατική διαδικασία με την οποία επελέγη ο Τσαβούσογλου με κοινή γραπτή ανακοίνωση. Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, ο Αριστοφάνης Γεωργίου, τόνισε ότι με τη διακήρυξη αυτή θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που μεθοδεύθηκε η εκλογή Τσαβούσογλου στο αξίωμα του προέδρου της Συνέλευσης. Μία διαδικασία, διευκρίνισε, που μας στέρησε τόσο το δικαίωμα να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε, με την ψήφο μας, τη συγκεκριμένη, μοναδική, υποψηφιότητα, όσο και το να εκφράσουμε στην Ολομέλεια τις αντίθετες απόψεις μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας Ντίνος Βρεττός, που διευκρίνισε ότι τα περιθώρια αντίδρασης Ελλήνων, Κυπρίων και άλλων ενδεχομένως βουλευτών, στη μεθοδευμένη ανάδειξη του Τούρκου βουλευτή στο αξίωμα του Προέδρου της ΚΣΣΕ, ήταν μηδενικά. Από τη στιγμή που ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίσθηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της ΚΣΣΕ, η υποψηφιότητά του δεν τέθηκε, βάσει του Κανονισμού, σε ψηφοφορία, πρόσθεσε ο Έλληνας βουλευτής.
Στη δήλωση αναφέρεται ότι: «Το ζήτημα δεν αφορά τον κ. Τσαβούσογλου προσωπικά αλλά τη χώρα του, την Τουρκία. Μία χώρα, η οποία επί 35 χρόνια κατέχει στρατιωτικά τη Βόρεια Κύπρο και επιδεικνύει απειθαρχία στο Διεθνές Δίκαιο και στα ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Επιπροσθέτως, χιλιάδες αιτήσεις συσσωρεύονται κατά της Τουρκίας, κάθε χρόνο, ενώπιον του ΕΔΑΔ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν καταδίκες για παραβιάσεις σε μειονοτικά, θρησκευτικά και ατομικά δικαιώματα, καθώς και λογοκρισία του Τύπου. Ακράδαντα πιστεύουμε ότι η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της ΚΣΣΕ θα πρέπει να βελτιωθεί και να γίνει πιο δημοκρατική και πιο διαφανής».
Κατά την ομιλία του ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε, πάντως, ότι «αισθανόμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι από ποτέ», σημειώνοντας ότι «εδώ και δύο χιλιετίες, η Τουρκία είναι μια γέφυρα ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, από την παγωμένη γη της Αρκτικής ως τις ηλιόλουστες ακτές» των χωρών του νότου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top