GuidePedia

0
«Δεν έχουν παρέλθει ακόμα». Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός υπουργών, κυβερνητικών βουλευτών και εκπροσώπου, το τελευταίο διάστημα, κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος χρησιμοποιούσε ως σημείο αναφοράς τις περίφημες "100 πρώτες ημέρες" της νέας κυβέρνησης για να ρωτήσει για την πορεία ενός έργου όπου σημειώνονταν καθυστερήσεις…...Από αύριο όμως, το επιχείρημα καταρρίπτεται. Οι "100 ημέρες" πέρασαν και το ισοζύγιο μεταξύ όσων έγιναν, όσων καθυστερούν και όσων …ξεχάστηκαν είναι θολό. Απόδειξη, η απόφαση της κυβέρνησης μαζί με τον "θετικό" απολογισμό της για τους τελευταίους τρεις μήνες, να κυκλοφορήσει και την "μαύρη βίβλο" των πεπραγμένων της ΝΔ που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Έτσι, η σύγκριση μεταξύ των δύο, ίσως να λειτουργήσει όντως υπέρ της. Παράλληλα, η απόφαση του πρωθυπουργού να παραχωρήσει την Τετάρτη ειδική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του newstime.gr θα τονίσει όσα θετικά έγιναν, όσα αρνητικά διορθώθηκαν, αλλά και όσα δρομολογούνται να γίνουν το επόμενο διάστημα, στοχεύει ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα. Το ίδιο και η παρότρυνσή του (κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο) προς κάθε υπουργό ξεχωριστά να ακολουθήσει το παράδειγμά του για τα πεπραγμένα του υπουργείου του.

Τι έγινε πράξη

Ήδη, από την ομιλία του πρωθυπουργού στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, επιχειρήθηκε μία πρώτη παρουσίαση των όσων έγιναν. «Στις εκατό πρώτες ημέρες, έχουμε δρομολογήσει ριζικές αλλαγές, όπως τη συγκρότηση σε μικρότερο αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου, μια άλλη δομή της κυβέρνησης που κανένας δεν τόλμησε παλαιότερα, τη δέσμευσή μας για το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τις διαδικασίες -που αλλάξαμε- στελέχωσης του κράτους σε θέσεις πολιτικής ευθύνης»,είπε ο ίδιος.

Πέραν αυτών, νόμο του κράτους αποτελεί ήδη η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για χορήγηση επιδόματος αλληλεγγύης στους οικονομικά ασθενέστερους, που συνοδεύεται από έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και την μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στο ίδιο κλίμα, καταργήθηκαν τα προγράμματα "stage" και οι προσλήψεις στο Δημόσιο, καθιερώθηκε η πρόσληψη υπαλλήλων αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ, πάγωσαν τα τιμολόγια ΔΕΚΟ για έναν χρόνο και αυξήθηκε κατά ένα δις ευρώ ο προϋπολογισμός για την Παιδεία.
Καθιερώθηκε η ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των υπογραφών κάθε κρατικού λειτουργού στο διαδίκτυο. Τα πολυτελή κρατικά αυτοκίνητα καταργήθηκαν και τη θέση τους (για τα μέλη της κυβέρνησης) πήραν μικρότερου κυβισμού υβριδικά αυτοκίνητα, ενώ 70 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δόθηκαν στην υπηρεσία των ασθενών. Με το τελευταίο νομοσχέδιο για τη "Νέα Αρχιτεκτονική στην Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση" καταργείται το 42% και επανέρχεται το 50% + 1 στην εκλογή των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αλλάζει ο διοικητικός χάρτης της χώρας, με συγχώνευση δήμων και κατάργηση των νομαρχιών.
Βέβαιη θεωρείται (αφού το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή) η συγκρότηση τουλάχιστον πέντε εξεταστικών επιτροπών μετά από ισάριθμα αιτήματα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σκάνδαλα που ταλάνισαν την πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία χρόνια, ενώ προωθείται και η μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, κάτι που σε συνδυασμό με στοχευμένες επαφές του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό, συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο διεθνές στερέωμα.

Τι…ξεχάστηκε

Στον αντίποδα, προεκλογικές εξαγγελίες για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στους μισθούς, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, κανένα νέο φόρο σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες … ξεχάστηκαν από πολύ νωρίς. Παράλληλα, "αποσύρθηκε" αίφνης η απόσυρση παλιών αυτοκινήτων που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί ότι θα συνεχιζόταν, χωρίς όμως να αλλάξει -τουλάχιστον για φέτος- ο τρόπος καταβολής των τελών κυκλοφορίας.
Παρά τα όσα είχαν ειπωθεί περί επαναδιαπραγμάτευσης της εγκατάστασης της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, οι Κινέζοι είναι εδώ, με κάποιες ίσως προσπάθειες βελτίωσης της συμφωνίας, ενώ επαναδιαπραγμάτευση δεν έχει γίνει στις συμβάσεις για τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή και τους όρους κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, αθετήθηκε η υπόσχεση περί μη τοποθέτησης κανενός σε θέση ευθύνης που έχει υπηρετήσει στο παρελθόν, με κορυφαίο παράδειγμα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που ανέλαβε εκ νέου το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με νέο πάντως όνομα "Προστασίας του Πολίτη".
Το ίδιο έγινε με τη δέσμευση για άμεση είσπραξη 31 δις ευρώ των ανείσπρακτων φόρων, ως αποτέλεσμα πάταξης της φοροδιαφυγής. Τέλος, δεν καταργήθηκε το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ) και δεν ιδρύθηκε ποτέ η μεγάλη Τράπεζα υπό τον έλεγχο του Δημοσίου που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Τι καθυστερεί


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυβέρνησης, για το οποίο της ασκείται έντονη κριτική από πολλές πλευρές, ενίοτε και εκ των έσω, είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε μία σειρά εξαγγελιών της, με κορυφαίο παράδειγμα την στελέχωση του κράτους. Και αν για το συγκεκριμένο, το επιχείρημα περί αξιοκρατικής και αδιάβλητης επιλογής, «ακόμα και αν χρειαστεί ένας χρόνος», σύμφωνα με όσα υποστήριξε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, πείθει τουλάχιστον τους καλοπροαίρετους, δε συμβαίνει το ίδιο με σειρά άλλων υποσχέσεων.
Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρχονταν στη Βουλή ήταν σύμφωνα με δηλώσεις πολλών στελεχών προεκλογικά, αυτό του νέου εκλογικού νόμου. Σήμερα, με δεδομένες τις αντιρρήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και μερίδας κυβερνητικών βουλευτών, παίρνει αναβολή -προς το παρόν- για την άνοιξη. Από τα έξι συνολικά νομοσχέδια που θα έρχονταν στη Βουλή στις πρώτες 100 ημέρες, έχει προχωρήσει εκείνο για την χορήγηση επιδόματος αλληλεγγύης, ενώ εντός των επόμενων ημερών προωθείται εκείνο για την προστασία των δανειοληπτών και την αλλαγή των προϋποθέσεων για ένταξή τους στις λίστες του "Τειρεσία".
Αντίθετα, καθυστερούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και αναδιανομή του πλούτου (αν και για αυτή τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι θα επιτευχθεί και μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης), για στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ρευστότητα στην αγορά, για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και προώθηση επενδύσεων, καθώς και για καταπολέμηση της ακρίβειας και άμεση
αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας. Καθυστερεί ακόμα η αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η φορολόγηση των συναλλαγών με off-shore εταιρείες, αλλά και το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο κ.α.

Λάθη και πισωγυρίσματα

Στον ενδεικτικό αυτό όσο και άτυπο "απολογισμό", πάντως δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν ορισμένες στιγμές που σημάδεψαν την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι διαφορετικές ή και αντικρουόμενες ενίοτε εισηγήσεις υπουργών με αποτέλεσμα την έντονη κριτική για "δύο γραμμές" στο εσωτερικό της. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η υποχρέωση σε "συγγνώμη" εκ μέρους του πρωθυπουργού για την επιβολή υψηλότατων τελών κυκλοφορίας σε παλαιά αυτοκίνητα που οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε παράδοση των πινακίδων τους.
Και αυτό δεν ήταν το πρώτο "πισωγύρισμα" της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί το "ξέσπασμα"του Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή από το βήμα της Βουλής για το "άδικο" πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με μεικτά εισοδήματα πάνω από 2000 ευρώ τον μήνα, που έκανε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αναθεωρήσει πάραυτα, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει αποκατασταθεί η πλήρης σαφήνεια για το τι τελικά θα ισχύσει.

Εντωμεταξύ, μέσα σε 100 ημέρες, η κυβέρνηση πρόλαβε να μετρήσει δύο παραιτήσεις, του υφυπουργού Εσωτερικών Ντίνου Ρόβλια με αφορμή τη δημοσίευση μίας λίστας υποψήφιων ρουσφετιών που βρέθηκαν στο γραφείο του και του ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Στέφανου Μιχαλάκου για …επιστημονικούς λόγους. Τέλος, ιδιαίτερη σημειολογία είχε το "φιάσκο" της, κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης, επιλογής του Ανδρέα Κουτούπη, στελέχους της ΔΑΚΕ και υβριστή μέσω Facebook του ΠΑΣΟΚ στη θέση ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο απολογισμός που θα επιχειρηθεί την Τετάρτη, θα έχει μεν θετικό πρόσημο, καθώς θα γίνει από τον πρωθυπουργό και θα επικεντρώνεται στα καλώς κείμενα, αλλά στο βάθος θα κρύβεται πάντα ένα "αλλά" που θα μένει να αποκατασταθεί…
 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top