GuidePedia

0
Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας χρειάστηκε να διακομιστεί, ο Λεωνίδας Κύρκος, μετά την ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με την ευκαιρία των 85ων γενεθλίων του και την έκδοση του νέου βιβλίου του.
Η πρωτοβουλία του Λεωνίδα Κύρκου να καλέσει 45 προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και των γραμμάτων σε δείπνο προκάλεσε προκαταβολικά έντονες αντιδράσεις......Στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Κύρκος, στο Ζάππειο, έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι όμως και η ηγεσία του Συνασπισμού, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση αλλά και αντιδράσεις από την πλευρά της Κουμουνδούρου.
Ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς, τάχθηκε υπέρ μίας συνεργασίας των κομμάτων της Δημοκρατικής αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων του κέντρου.
Χαρακτήρισε ακριβές το σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" και κατηγόρησε για ανευθυνότητα όσους το αμφισβητούν και ψάχνουν για σκοπιμότητες πίσω από αυτή την πραγματικότητα.
Επίσης ανέφερε ως καλό δείγμα εναλλακτικής πάλης την τελευταία απεργία του ΠΑΜΕ. Υποστήριξε ωστόσο, ότι πρέπει να αποφεύγονται οι πρωτοβουλίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία.
Αναφερόμενος εμμέσως στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τμήμα του και έκανε λόγο για "τάχα επαναστάτες που αντιμάχονται την έννοια του συμβιβασμού και πυροδοτούν επικίνδυνες εκρήξεις όπως τα Δεκεμβριανά".
Ακόμη, τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού άσυλου, “γιατί αυτό που υπάρχει μόνο γελοιοποίηση της έννοιας του ασύλου είναι και του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιαίτερα των σπουδαστών" ενώ εισηγήθηκε "τη θέσπιση ενός πραγματικού ασύλου της διακίνησης ιδεών υπό την ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και με τη δημιουργία μεικτών ομάδων περιφρούρησης”.
Γ.Παπανδρέου: “Είναι η ώρα για ευρύτερες συναινέσεις πάνω σε αρχές για να πάει μπροστά ο τόπος”
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξήρε την προσωπικότητα και την προσφορά του ηγετικού στελέχους της Αριστεράς και απαντώντας στις δηλώσεις του τόνισε ότι, “είναι η ώρα να κάνουμε περισσότερα βήματα, να σπάσουμε τα τείχη των αντιπαραθέσεων για να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις πάντα πάνω σε αρχές, για να πάει ο τόπος μπροστά", ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομία αλλά και με τη μη αξιοποίηση του πλούτου.
"Νομίζω ότι ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν πάντα με την καλή έννοια εικονοκλάστης των δογματισμών, των προκαταλήψεων, των κάθε λογής ψευτο-ορθοδοξιών", ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε, "παρότι είμαστε σε διαφορετικά κόμματα και έχουμε διαφορετικές διαδρομές, είναι κάτι το οποίο κι εγώ προσωπικά αναγνωρίζω ως μια πολύ ουσιαστική συμβολή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα για την Αριστερά στην Ευρώπη και στον κόσμο".
Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας τον "Λ. Κύρκο εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του τόπου και αταλάντευτο αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Αριστεράς".
Αντίδραση από ΣΥΝ
Ωστόσο, αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή εκδήλωση του Λεωνίδα Κύρκου στο εσωτερικό του Συνασπισμού, λόγω της μη πρόσκλησης του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, στο δείπνο στο οποίο προσεκλήθησαν 45 προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και των γραμμάτων, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ο κ. Κύρκος δεν προσκάλεσε ακόμη τους δύο πρώην προέδρους του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο και το Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top