GuidePedia

0
Σύγκρουση με συμφέροντα και Βρυξέλλες -Σαφή μηνύματα έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός
«Είμαι έτοιμος να συγκρουστώγια να αλλάξω την πορεία της χώρας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι απειλητικό,αλλά το έλλειμμα αξιοπιστίας καταρράκωσε το όνομα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είμαστε στη μαύρη λίστα των ξένων οίκων και μας τιμωρούν οι αγορές. Αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει».
Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε ακροατήριο 600 και πλέον επιχειρηματιών.... τραπεζιτών, στελεχών επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και των εκπροσώπων όλων των ξένων επιμελητηρίων στη χώρα που είχαν προσκληθεί από τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Ι.Γραμματίδη στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου για την «Ωρα της οικονομίας».

Ο κ. Παπανδρέου, μειλίχιος, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καλέσει τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους σε διάλογο προκειμένου να συναινέσουν σε μεγάλες αλλαγές: στη λειτουργία του κράτους, στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην καταπολέμηση της διαφθοράς ακόμη και σε αλλαγές του πολιτικού συστήματος.

Πρόσθεσε, όμως, σε σκληρό τόνο «θέλω να γνωρίζουν όλοι το εύρος της σύγκρουσης που θα ακολουθήσει με κάθε μικρό ή μεγάλο συμφέρον,με κάθε κατεστημένο». Ο Πρωθυπουργός βάζει δηλαδή όλα τα θέματα στην ατζέντα, αλλά αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε κατά της γραφειοκρατίας και όχι μόνο των Βρυξελλών, λέγοντας: «Αυτοί που επί τόσα χρόνια ανέχθηκαν και συγκάλυψαν τις αλχημείες,την αδράνεια, τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης,που τόσο ζημίωσαν τους έλληνες πολίτες, ζητούν τώρα από αυτούς να πληρώσουν το κόστος της δικής τους συνενοχής.Αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Μήνυμα όμως έστειλε και προς τους τραπεζίτες, παρ΄ ότι βρίσκονταν στην ίδια αίθουσα και κάθονταν ακόμη και στο ίδιο τραπέζι. «Η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει γρήγορα, οι τράπεζες ενώ έχουν ευθύνη και παρ΄ ότι έχουν ευνοηθεί σκανδαλωδώςδεν παίρνουν ρίσκα, δεν χρηματοδοτούν την οικονομία». Η σαφής αυτή αιχμή πλαισιώθηκε από την ανακοίνωσή του για τη δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της οικονομίας που σε συνεργασία με παραγωγικούς φορές θα αντλεί κεφάλαια από τις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων, των «πράσινων ομολόγων», που θα διοχετευθούν για την παραγωγική αναδιάρθρωση κλάδων και επιχειρήσεων.

O κ. Παπανδρέου κάθησε στο κεντρικό τραπέζι της αίθουσας του Ιntercontinental το οποίο ήταν στην κυριολεξία περικυκλωμένο από δεκάδες κρατικούς και ιδιωτικούς αστυνομικούς. Το ίδιο συνέβαινε σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, όπου η είσοδος επιτρεπόταν έπειτα από scanning μεταλλικών αντικειμένων. Στο τραπέζι εκ δεξιών του ήταν ο αμερικανός πρεσβευτής κ. Ντ. Σπέκχαρντ, αριστερά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και ακριβώς δίπλα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας, ο πρόεδρος της Ιntracom κ. Σωκ. Κόκκαλης, ο πρόεδρος της Αlapis κ. Λ. Λαυρεντιάδης , ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΛΠΕ κ. Γ. Κωστόπουλος, ο κ. Δ. Μελισσανίδης της Αegean Μarine κ.ά. επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

Στο ίδιο τραπέζι, απέναντί του, κάθονταν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενώ τα βλέμματα όλων τράβηξε η παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Αντζελα Γκερέκου. Στο δείπνο, μεταξύ των δεκάδων επιχειρηματιών και εφοπλιστών, παρεκάθησαν ο πρόεδρος της Μηχανικής κ. Πρ. Εμφιετζόγου ενώ το «πηγαδάκι» που τράβηξε την προσοχή ήταν αυτό που στήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτη, με τον επιχειρηματία κ. Δ. Κοπελούζο (και οι δύο κατάγονται από τη Νάξο) και τον παλιό τραπεζίτη και χρηματιστή κ. Τ. Τζαβέλλα.

Απόψε στην ίδια αίθουσα θα μιλήσει ο νεοεκλεγείς αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top