GuidePedia

0
«Κάνετε λάθος αν νομίσατε ότι ξεμπερδέψατε με τη δική μου γενιά. Την τελευταία λέξη δεν την έχετε ακούσει», φώναξε ο Αλέκος Αλαβάνος από τη θέση του ομιλητή στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας και τυπικά την «επιστροφή» του στην πολιτική σκηνή μετά την προσωρινή απόσταση που κράτησε από τις εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την ίδια ομιλία διαχώρησε πλήρως τη θέση του από τον ΣΥΝ, ασκώντας κριτική ακόμη και σε επιλογές που έκανε το κόμμα της Αριστεράς όταν ο ίδιος κατείχε αξιώματα, όπως όταν ήταν ευρωβουλευτής ή πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.....

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέκος Αλαβάνος μίλησε για τη δική του στάση: «Γνωρίζω ότι κανείς άλλος μέσα στην αίθουσα δεν έχει τόση ευθύνη όσο εγώ. Για πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές του 2007. Για την υποτίμηση των μηχανισμών». Είπε ότι οι δυνατότητες της Αριστεράς είναι μεγάλες και συνέχισε: «Ας χαρεί το οικονομικό και εκδοτικό κατεστημένο λίγο ακόμη. Ας έχει την ψευδαίσθηση ότι κατάφερε να έχει μια Αριστερά με τις μικρές προγραμματικές της διορθώσεις, με "διαγωγή κοσμιοτάτη"».

Ασκησε σκληρή κριτική στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ για τον ίδιο λόγο. «Δεν είναι δυνατόν σήμερα, τις ώρες της "επιτήρησης", να μιλάμε σε εργάτες και αγρότες για ένα ΣΥΡΙΖΑ του "ευρωπαϊσμού'"», είπε και συνέχισε επιτιθέμενος στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ: «Δεν είναι δυνατόν τα μέλη και οι φίλοι μας να είναι αιχμάλωτοι μιας μικρής ομάδας επαγγελματικών στελεχών μιας συνιστώσας που ακόμη δεν έχουν συναισθανθεί την ευθύνη τους από την υπερψήφιση του Μάαστριχτ».

Και αναφέρθηκε και στην κριτική στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας τον Δεκέμβριο. «Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη για το Δεκέμβρη, τα ίδια στελέχη να αναμασούν την επίθεση της Παπαρήγα και του Καρατζαφέρη ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία», δήλωσε χαρακτηριστικά, ταυτίζοντας στο θέμα αυτό την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ με τον ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, που την αποδοκίμασε: «Η αντιπολίτευσή μας πρέπει να είναι δυναμική, προωθημένη, σκληρή. Γι' αυτό δεν μπορούμε να στοιχιζόμαστε πίσω από μια απλά "προγραμματική" αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση πρέπει να είναι δομική, να αποδομεί τις κεντρικές επιλογές του κατεστημένου. Πρέπει να είναι κινηματική, να ενεργοποιεί την κοινωνία. Πρέπει να είναι αντισυστημική, να οδηγεί σε ανατροπές».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι δεν πρέπει να γίνει «κανείς συμβιβασμός στο όνομα του κομματικού πατριωτισμού με τους μηχανισμούς. Ούτε σε προεκλογικές. Ούτε σε εκλογικές. Ούτε σε μετεκλογικές περιόδους. Αλλιώς, στο όνομα της κομματικότητας, πολλοί θα ήμασταν ακόμα στον Περισσό».

Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του είπε ότι «μπορεί να πουν βέβαια ότι σιγουριά σε μια εποχή κρίσης μόνο "ψυχοπαθείς" μπορεί να την έχουν». Και πρόσθεσε με νόημα: «Ισως έχουν δίκιο. Αν δεν είμαστε τρελοί, ίσως να μην είμαστε στην Αριστερά».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top