Μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι η περιοχή της Μεσογείου και η χώρα μας θα πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση θα επιτευχθεί μόνο με την πράσινη ανάπτυξη......
Η υπουργός περιέγραψε τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν, όπως είπε, υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65 %, αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού λιγνίτη αλλά με τις βέλτιστες πρακτικές και τις ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου, νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με έμφαση στην αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, ενημέρωση - πληροφόρηση για τις επιπτώσεις των επιλογών των πολιτών στο περιβάλλον.
"Κάνουμε αγώνα δρόμου για το σταδιακό μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα, με σωστή διαχείριση των υπαρχόντων συμβατικών καυσίμων και ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είπε η υπουργός. Ξεκινάμε με αργοπορία, αλλά μπορούμε να καλύψουμε τη διαφορά γιατί έχουμε σημαντικό δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών και ανθρώπινο δυναμικό". Σε λίγες εβδομάδες, πρόσθεσε, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η κα Μπιρμπίλη εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα να υπάρξει νομικά δεσμευτική συνθήκη στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα συνέλθει αυτό το μήνα.
Στην ίδια εκδήλωση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ.Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η εξίσωση της προστασίας του περιβάλλοντος με ταυτόχρονη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών δεν έχει λύση αν δεν υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας. Το ερώτημα, όπως είπε, είναι αν μπορούμε να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες με γρήγορη απεξάρτηση από το λιγνίτη, ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, όχι χρήση λιθάνθρακα ή πυρηνικής ενέργειας και όχι υπερβολική εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Ο στόχος, πρόσθεσε, δεν επιτυγχάνεται χωρίς εξοικονόμηση ενέργειας. Διαφορετικά θα πρέπει είτε να επιμείνουμε στο λιγνίτη είτε να στραφούμε σε άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετική την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο εντάχθηκαν και οι αρμοδιότητες για την ενέργεια, τόνισε ότι στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης μπορεί να υπάρξει πλαίσιο συναίνεσης και επεσήμανε ακόμη ότι η χώρα μας δεν έχει σοβαρό ενεργειακό σχεδιασμό με δεσμευτικούς στόχους.
Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κ.Ι.Κωστόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές, η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και πιθανόν τα πυρηνικά μπορούν να δώσουν λύση στην ηλεκτροπαραγωγή, με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι 70 %. Πρόσθεσε ακόμη ότι αν δεν ληφθούν μέτρα ως το 2030 η κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 40 % και κατά ανάλογο ποσοστό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ο επικεφαλής της WWF Ελλάς κ.Δ. Καραβέλας ανέφερε εξάλλου ότι για κάθε μονάδα ΑΕΠ η χώρα μας παράγει 37 % περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και ότι έχει φτάσει η ώρα να περάσουμε από τη ρητορεία περί πράσινης ανάπτυξης στην πράξη.
Δημοσίευση σχολίου