GuidePedia

0
Με μεγάλες αυξήσεις στα ποτά και στα τσιγάρα ξεκινά το μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων το 2010. Θα ακολουθήσουν η επιβολή ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους και όλα τα επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται, η υποχρεωτική εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα βενζινάδικα, ακόμη και στα ταξί, και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Τις μεγάλες αυτές αποφάσεις ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προετοιμάζοντας το έδαφος για τη «φορολογική καταιγίδα» που έρχεται....... και έχει στόχο την αύξηση των εσόδων και τη μείωση του ελλείμματος που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ομως αυτό που αναμένεται να φέρει ριζική ανατροπή στο φορολογικό σύστημα είναι η σύνδεση του αφορολογήτου ορίου για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων με αποδείξεις αγοράς καταναλωτικών δαπανών και υπηρεσιών.

Χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» δήλωσε ότι από το νέο έτος όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ακόμη και από τα σουπερμάρκετ προκειμένου να «κερδίσουν» αφορολόγητο όριο και έκπτωση φόρων.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει κάθε χρόνο να συντάσσουν και να καταθέτουν αναλυτική κατάσταση με όλες τις αποδείξεις αγορών που έχουν πραγματοποιήσει μέσα στο έτος χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίσουν στην Εφορία. Στην κατάσταση αυτή θα αναγράφονται, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης που έχει εκδώσει την απόδειξη, η ημερομηνία έκδοσης και το ποσό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS να πραγματοποιήσει διασταυρώσεις και να επιβεβαιώσει αν όντως πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες δαπάνες.

Το κομμάτια του αφορολογήτου που θα πρέπει να καλυφθεί με τις αποδείξεις θα είναι υψηλότερα για τα μεγάλα εισοδήματα και πολύ χαμηλά για τα εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Αν οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα συγκεντρώνουν αποδείξεις πέραν του αφορολόγητου ποσού, τότε θα απολαμβάνουν επιπλέον έκπτωση φόρου.

Με αυτόν τον τρόπο όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα δεν θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν αρκετές αποδείξεις για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα, και αυτό διότι γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν έχουν αρκετά χρήματα για να καταναλώσουν και να μαζέψουν αποδείξεις δαπανών.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, «κάποιος που έχει ένα πολύ μεγάλο εισόδημα, για ένα μέρος του αφορολόγητου που έχει, να μη χρειάζεται για να το κερδίσει να φέρει και κάποιες αποδείξεις; Γι΄ αυτόν που έχει χαμηλό εισόδημα, είναι προφανές ότι θα πάμε σε μια λύση, η οποία δεν θα τον εξαναγκάζει να πάει και να βρίσκει αποδείξεις άμα δεν τις έχει. Δεν θα μετράει όμως η απόδειξη από την αγορά ενός αυτοκινήτου ούτε από ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) ».

▅ Τα ακίνητα και οι offshore
Παράλληλα, ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι στα ακίνητα και στους ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που «ξέχασαν» τα προηγούμενα χρόνια να δηλώσουν την πλήρη περιουσιακή τους κατάσταση, ενώ με νέου τύπου τεκμήρια-κριτήρια θα φορολογηθούν από το 2010 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιώτες. Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε χθες ότι ούτε οι καταθέσεις θα φορολογηθούν ούτε θα ζητήσει από τους φορολογουμένους να γράψουν τα ποσά που έχουν στις τράπεζες ή τις αγορές με πιστωτικές κάρτες στη φορολογική δήλωση. Αν χρειαστεί, οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν όλες τις οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων.

Για το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2010 ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών και πως οι τελευταίες κατά τακτά χρονικά διαστήματα αναπροσαρμόζονται. Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για τον ακριβή χρόνο που θα προχωρήσει στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών αλλά θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί εντός του επόμενου έτους.

▅ Τα τεκμήρια διαβίωσης
Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Θα κάνουμε ένα σύστημα, στο οποίο θα μπορείς να έχεις μια σειρά από πράγματα- τεκμήρια διαβίωσης- και πλούτο τον οποίο έχεις, να έχεις ένα σύστημα όπου να είναι σαφές πού πρέπει να κινείσαι από πλευράς δήλωσης εισοδήματος. Και με βάση αυτό, θα κάνεις δήλωση. Εάν για κάποιον λόγο κάποιος θέλει να δηλώσει χαμηλότερο εισόδημα, πολύ καλά, δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα. Απλώς πρέπει να εξηγήσει γιατί εφόσον έχει δύο αυτοκίνητα και ένα σπίτι εξοχικό, δεν έχει το αντίστοιχο εισόδημα που θα έπρεπε να δικαιολογείται από αυτά. Αλλά δεν πάει να πει ότι έτσι εξαντλείται η φορολογική σου υποχρέωση. Διότι εάν έχεις υψηλότερο εισόδημα, θα πρέπει να το δηλώσεις αυτό το υψηλότερο εισόδημα. Αρα, πάμε σ΄ ένα πιο έξυπνο σύστημα, το οποίο ζητά από τον φορολογούμενο και αφορά ιδιαίτερα τους φορολογουμένους που δεν έχουν την άμεση υποχρέωση από τη δουλειά τους- όπως είναι οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι- να δηλώσουν μια σειρά από πράγματα, για να έχει καλύτερη εικόνα των πραγματικών εισοδημάτων η φορολογική Αρχή ».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top