GuidePedia

0
Κοντά στο σπάσιμο του αδιεξόδου μιας από τις σοβαρότερες πτυχές του Κυπριακού, του περιουσιακού, βρίσκονται ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε χθες παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του γεν. γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος επέστρεψε και θα παραμείνει στην Κύπρο για μερικές εβδομάδες.....

Σε ό,τι αφορά τις περιουσίες, οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι αναγνωρίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας που ίσχυε πριν από το 1974, καθώς και στο ότι η αποκατάσταση θα είναι ένα μίγμα επιστροφής, ανταλλαγής και αποζημίωσης. Η διαφωνία τους έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης και η τουρκική ο σημερινός χρήστης.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως συμφώνησε με τον Ταλάτ «ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους επί θεμάτων αρχής, όπως τις θεωρεί η κάθε πλευρά, αλλά εξουσιοδοτήσαμε τις ομάδες, τους συνεργάτες μας, να επεξεργαστούν κάποια κριτήρια για το θέμα που μας απασχολεί».

Ο Ταλάτ δήλωσε πως με την υιοθέτηση κριτηρίων, δηλαδή πότε επιστρέφεται, πότε ανταλλάσσεται και πότε αποζημιώνεται μια περιουσία, «το αδιέξοδο επί του περιουσιακού έχει κατά κάποιον τρόπο υπερπηδηθεί» και σημείωσε ότι «η σύμφωνος γνώμη της ελληνοκυπριακής πλευράς σε αυτό φανερώνει την καλή της θέληση».

Στην επόμενη συνάντηση οι Χριστόφιας και Ταλάτ θα συνεχίσουν τη συζήτηση στο θέμα των αρμοδιοτήτων της ομόσπονδης κυβέρνησης και των εξωτερικών σχέσεων. Ακολούθως θα συζητήσουν ξανά το περιουσιακό στη βάση των αποτελεσμάτων των συνομιλιών των συμβούλων τους.

Αυτά τα δύο κεφάλαια (εκτελεστική εξουσία και περιουσίες) θεωρούνταν ευθύς εξαρχής τα δυσκολότερα, γι' αυτό και αποφασίστηκε να συζητηθούν πρώτα. Αν υπάρξει προσέγγιση στα δύο αυτά ζητήματα, τότε εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί θετικά όλο το φάσμα των συνομιλιών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top