GuidePedia

0
Ένα παλιό… κακό ερώτημα («έχουμε κανένα καλό χαρτί»;) ξανάρχεται αυτές τις ημέρες στα χείλη των μικροεπενδυτών, που ως συνήθως με διαφορά φάσης ανακαλύπτουν ότι το ΧΑ «πέταξε» κοντά στις 3.000 μονάδες και έδωσε κέρδη στα μεγάλα «πορτοφόλια». Και οι «πονηροί» της αγοράς ετοιμάζονται να παίξουν πάλι το αγαπημένο παιχνίδι του «μεγαλύτερου ηλιθίου».....

Στη χθεσινή πτωτική συνεδρίαση του ΧΑ ήταν εμφανή τα σημάδια της κινητικότητας στην Περιφέρεια, όπου αρκετά «ξεχασμένα» χαρτιά κινήθηκαν με καλούς όγκους συναλλαγών, ενώ οι πιο προσεκτικοί και έμπειροι παρατηρητές διέκριναν την αισθητή παρουσία γνωστών λόμπι, που εύκολα μπορούν να επηρεάσουν με τις κινήσεις τους σε περιβάλλον πάντα χαμηλού τζίρου τις διακυμάνσεις των τιμών «μικρών» χαρτιών.

Το Νεώριο Σύρου ξεχώρισε με την «πτήση» του κοντά στο +20%, καθώς η φήμη που διέτρεξε την αγορά φέρει ως «τελειωμένη δουλειά» την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την εισηγμένη του ομίλου Ταβουλάρη, ενώ αξιοπρόσεκτες μεταβολές παρατηρήθηκαν και σε άλλα γνωστά χαρτιά της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης (Μαϊλλης, Μηχανική, Κρέκα, Ξυλεμπορία, Ικτίνος, InfoQuest, Lavipharm, Sprider, MLS Πληροφορική).

Στα χρηματιστηριακά γραφεία τα τηλέφωνα χτυπούν πάλι και αρκετοί επενδυτές της λεγόμενης «μαρίδας» διερευνούν το έδαφος της αγοράς, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Αρκετοί, δεν διστάζουν να τοποθετηθούν σε μετοχές μικρών και μεσαίων εισηγμένων εταιρειών, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι αυτό το τμήμα του χρηματιστηριακού ταμπλό, παρά την ισχυρή ανοδική αντίδραση των βαρύτερων χαρτιών, παραμένει σε επίπεδα αποτιμήσεων που παραπέμπουν στις πιο «σκοτεινές» περιόδους της αγοράς.

«Πόσο φθηνότερο μπορεί να γίνει το ήδη φθηνό»; είναι το τυπικό ρητορικό ερώτημα αρκετών επίδοξων μικροεπενδυτών, που ψάχνουν το δικό τους κομμάτι στην πίτα των μεγάλων χρηματιστηριακών κερδών των τελευταίων μηνών, τα οποία καρπώθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια.

Σοβαροί χρηματιστηριακοί παράγοντες τονίζουν στο «Sofokleous10», ότι το παιχνίδι της Περιφέρειας θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αν και αναγνωρίζουν ότι η υποτίμηση των μικρών χαρτιών και η συναλλακτική στασιμότητα είχε ξεπεράσει κάθε όριο και θα ήταν θετικό για την αγορά να επανέλθουν κάποια κεφάλαια στα πιο «μικρά» χαρτιά, που κατά κανόνα ξεφεύγουν από το «ραντάρ» των μεγάλων θεσμικών.

Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι τολμηροί μικροεπενδυτές είναι καταδικασμένοι να βγουν χαμένοι από την παραμικρή απροσεξία στους τίτλους της Περιφέρειας. Το κυριότερο πρόβλημα, που ορισμένοι μικροεπενδυτές ίσως παραγνωρίζουν, είναι ότι τα «μικρά» χαρτιά είναι καταδικασμένα αρκετό καιρό ακόμη σε χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς είναι ελάχιστα τα κεφάλαια που κατευθύνονται στην Περιφέρεια.

Οι Έλληνες μικροεπενδυτές, σχεδόν αποκλειστικοί… χορηγοί των τίτλων της Περιφέρειας, ταλαιπωρούνται από την αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας και θα ήταν ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι ξαφνικά θα φέρουν «ποταμούς» κεφαλαίων στο ΧΑ. Αντίθετα, όπως διαπιστώνουν χρηματιστές, αρκετοί δίνουν προτεραιότητα στον «απεγκλωβισμό» κεφαλαίων κάθε φορά που το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Αυτό σημαίνει, ότι οι κίνδυνοι «εγκλωβισμού» στα περιφερειακά χαρτιά είναι πάντα παρόντες: τα όμορφα «story» των επενδυτικών λόμπι, «δολώνουν» ορισμένους, φέρνουν κεφάλαια των… μεγαλύτερων ηλιθίων, κατά τη γνωστή αμερικανική έκφραση, οι επιτήδειοι και βασικοί μέτοχοι ξεφορτώνονται χαρτιά και όταν το “story” αποδειχθεί αβάσιμο, οι μικροεπενδυτές δυσκολεύονται να ρευστοποιήσουν ακόμη και ασήμαντα πακέτα μετοχών. Από την άλλη πλευρά, η άνοιξη στις αγορές δεν πρέπει να θεωρείται ότι ήλθε οριστικά και ανά πάσα στιγμή μια δυσμενής είδηση μπορεί να προκαλεί σοβαρές αρνητικές διακυμάνσεις.

Όπως τονίζουν, λοιπόν, έμπειροι χρηματιστές στους ενθουσιώδεις πελάτες τους, είναι καλύτερα αυτή την περίοδο να «ποντάρει» κανείς με μεγάλη φειδώ στα «story» της Περιφέρειας, παρά να προχωρά σε απερίσκεπτες ενθουσιώδεις ενέργειες, που ίσως γρήγορα να τον αναδείξουν στον… μεγαλύτερο ηλίθιο, δηλαδή αυτόν που θα «μείνει με τον Μουτζούρη».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top