GuidePedia

0
Ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τα δύο μεγάλα κόμματα, εξαιτίας των συχνών αναφορών τους στο όνομά του, που συνδυάζονται με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, σύμφωνα με κύκλους του περιβάλλοντός του, εκφράζει την κατηγορηματική του άρνηση να ενταχθεί η επανεκλογή του σε μικροκομματικά παιχνίδια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα αρνηθεί τη θέση «πρώτα εκλογές και μετά εκλογή Προέδρου», άποψη στην οποία συνεχίζει να επιμένει το ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι κύκλοι σε συζητήσεις τους υπενθυμίζουν το άρθρο 30 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην παραίτηση του Προέδρου, χωρίς αυτό όμως να έχει ουδεμία σχέση με τις προθέσεις του κ. Παπούλια. Προφανώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να στείλει μήνυμα στην πολιτική σκηνή ότι δεν επιθυμεί την εμπλοκή του θεσμού σε μικροκομματικά παιχνίδια.

Το «κλειδί» όμως, πέρα από το τι θα πράξουν τα μεγάλα κόμματα στην εκλογή για Πρόεδρο Δημοκρατίας, είναι τα μικρά κόμματα, αφού αυτά μπορούν ή μαζί με την κυβέρνηση να βγάλουν Πρόεδρο ή μαζί με το ΠΑΣΟΚ να μπλοκάρουν την εκλογή Προέδρου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαθέτει το «μαγικό» αριθμό «121» που μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου.

Μέχρι στιγμής είναι δεδομένο ότι ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη θα ψηφίσει υπέρ της επανεκλογής του Κάρολου Παπούλια, αλλά τα «κουκιά» δεν βγαίνουν. Μαζί με τη Ν.Δ. συγκεντρώνονται 161 ψήφοι......

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει κανέναν για Πρόεδρο, αλλά κάποιοι λένε ότι ίσως υπάρξει αλλαγή πλεύσης την τελευταία στιγμή. Οπως δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα και οι 14 ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθούν σε μια προεδρική πλειοψηφία. Από την άλλη, για να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων που θα μπλοκάρει την προεδρική εκλογή απαιτείται στις 102 ψήφους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προστεθούν οι 22 του ΚΚΕ. Να σημειωθεί ότι τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφραστεί πάρα πολύ θετικά για τον νυν Πρόεδρο και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του.

Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε πρόταση επανεκλογής του Κ. Παπούλια μόνο σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, -«ακόμη και του Κώστα Σημίτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- μπορεί να γίνει δεκτή «μόνο με νωπή λαϊκή εντολή». «Το πρόβλημα» τόνισε «δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να αλλάξει η κυβέρνηση». Εξαιτίας της δήλωσης αυτής του Γιώργου Παπανδρέου πολλοί εκτιμούν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει με καλό μάτι την επανεκλογή του κ. Παπούλια. Ολο αυτό το σκηνικό πάντως διαμορφώνει ένα ενδιαφέρον καλοκαίρι που θα κορυφωθεί στις αρχές του φθινοπώρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top