GuidePedia

0
Χάγη: αρχίζει την απολογία του ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας.
Την απολογία του αρχίζει σήμερα στη Χάγη ο Τσαρλς Τέιλορ, ο πρώτος Αφρικανός αρχηγός κράτους που δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας θα δηλώσει «αθώος»- αυτό είναι δεδομένο. Όπως δεδομένη είναι η τραγωδία που ζουν ακόμα τα παιδιά που είχε μετατρέψει σε φονικές μηχανές.

Γκλόρια Σέρμαν, ετών 21. Ήταν 13 όταν ήρθαν να την πάρουν οι στρατιώτες του Τέιλορ, το 2001. Την ξετρύπωσαν μέσα από τους θάμνους όπου είχε κρυφτεί, έξω από το χωριό της στη Λόφα της Βόρειας Λιβερίας, την υποχρέωσαν να βλέπει καθώς ο πατέρας και ο αδελφός της γδέρνονταν ζωντανοί και την πήραν μαζί τους. Η αιχμαλωσία της διήρκεσε δύο χρόνια, η Γκλόρια ήταν ταυτόχρονα παιδί- στρατιώτης και σκλάβα του σεξ. «Μας έβαζαν να κάνουμε άσχημα, πολύ άσχημα πράγματα. Ή τα έκανες ή σε σκότωναν. Σκότωσαν πολλά παιδιά, πολλά κορίτσια. Κάθε βράδυ οι στρατιώτες έρχονταν, βίαζαν, έδερναν και έφευγαν».
Στο μικροσκόπιο
Ο Τέιλορ, ο αμερικανοσπουδασμένος αντάρτης που ανέτρεψε το 1990 τον δικτάτορα Σάμουελ Κ. Ντόου και εξελέγη θριαμβευτικά πρόεδρος της Λιβερίας το 1997, για να υποχρεωθεί σε παραίτηση το 2003, βαρύνεται στη Χάγη με 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας• στο μικροσκόπιο τίθεται ο ρόλος του στον λυσσαλέο εμφύλιο πόλεμο που διέλυσε τη γειτονική Σιέρα Λεόνε την περίοδο 1991-2002• η Σιέρα Λεόνε είναι μια χώρα με πλούσιο ορυκτό πλούτο, πολλά διαμάντια, και ο Τέιλορ ήταν ένας άνθρωπος με ακόρεστη δίψα για πλούτη. Κατηγορείται για δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμούς, σεξουαλική υποδούλωση, τρομοκρατία και χρησιμοποίηση παιδιών- στρατιωτών- το σήμα κατατεθέν του πολέμου στη Σιέρα Λεόνε, μια πρακτική όμως που ο Τέιλορ «τελειοποίησε» πρώτα στη Λιβερία. Υπολογίζεται πως το 2003, λίγο πριν χάσει την εξουσία, περίπου 15.000 παιδιά πολεμούσαν στις κυβερνητικές του δυνάμεις.....

Παιδιά που στιγματίστηκαν από τον πόλεμο (σύμφωνα με έρευνα το 87% είδαν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους να δολοφονείται, το 60% είδαν κάποιο άλλο παιδί να ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου και το 84% βρέθηκαν «περιτριγυρισμένα από πτώματα, να πατούν πάνω σε πτώματα, ή να κείτονται κάτω από πτώματα») για να εγκαταλειφθούν στη συνέχεια από το κράτος και τις ίδιες τους τις οικογένειες. Όταν η Γκλόρια κατάφερε να ξεφύγει από τους δήμιούς της και να επιστρέψει στο χωριό της, διαπίστωσε πως ήταν πλέον παρίας. Τη βάφτισαν «γυναίκα των ανταρτών» και την κατηγόρησαν ως συνυπεύθυνη στην καταστροφή που είχε υποστεί η περιοχή. Σήμερα στα 21 της, ο μόνος τρόπος να επιβιώσει είναι κάνοντας σεξ με άνδρες- κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων- που την πληρώνουν συχνά με τρόφιμα, σαπούνι ή σερβιέτες. «Λένε πως είμαστε κακά κορίτσια εξαιτίας αυτών που κάναμε στον πόλεμο και αυτών που κάναμε τώρα», δήλωσε στην «Οbserver». «Αλλά με πήραν και δεν είχα άλλη επιλογή. Όταν κλείνω τα μάτια, το μόνο που βλέπω είναι ο πόλεμος. Θα ήταν καλύτερα να είχα πεθάνει στον πόλεμο».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top