GuidePedia

0
35 χρόνια μετά τις 15 ιουλίου 1974
Ανακοινώσεις καταδίκης απο κόμματα και οργανώσεις

Φόρο τιμής σε όλους όσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία αποδίδει σήμερα η πολιτεία με το μνημόσυνο που τελέστηκε το πρωί ενώ κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης του προδοτικού πραξικοπήματος που άνοιξε τις κερκόπορτες στους βάρβαρους Τούρκους εισβολείς. Τριανταπέντε χρόνια μετά και η μνήμη γυρνά πίσω στην 15 του Ιούλη του 1974. Την μέρα που καταλήθηκε η Δημοκρατία και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της τραγωδίας του 1974.
Στις 08.20 ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Ακολούθησε το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, το οποίο τελείται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί και κυβερνητικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι......

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας Χριστόφορος Χριστοφίδης και ακολούθησε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στους τάφους των πεσόντων, όπου έγίνε και κατάθεση στεφάνων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ειδική της συνεδρία στην παρουσία και του Προέδρου Χριστόφια καταδίκασε το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε και θα αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφωνήσει απόψε στις 20.00 ομιλία σε εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που οργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών.

Εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος θα γίνουν σε όλες τις πόλεις στην ελεύθερη Κύπρο.

Ειδική εκδήλωση καταδίκης, μνήμης, τιμής και αγώνα θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top