GuidePedia

0
Στα έξι του ήταν επαγγελματίας τραγουδιστής, στα 14 διάσημος, στα 23 πουλούσε εκατομμύρια δίσκους. Και στα 50 του ο «βασιλιάς της ποπ» δε ζει πια. Εκατομμύρια θαυμαστές του Μάικλ Τζάκσον, πάλαι ποτέ «παιδιού - θαύμα» και ιδιοφυΐας της μουσικής, θρηνούν σε όλο τον κόσμο για τον ξαφνικό θάνατό του.
Αμφιλεγόμενος
Ο 50χρονος Τζάκσον, από τους πιο αγαπημένους τραγουδιστές της τελευταίας 30ετίας, όσο και αμφιλεγόμενους -λόγω των φημολογιών για τον ιδιόρρυθμο τρόπο ζωής του- άφησε την τελευταία του πνοή σε ιατρικό κέντρο του Λος Αντζελες από καρδιακή προσβολή. Οι συνθήκες του θανάτου του καλύπτονται από μυστήριο. Οπως έγινε γνωστό, ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το σπίτι του στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση και λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.
Αφού ουσιαστικά εξαφανίστηκε από το καλλιτεχνικό στερέωμα μετά την απαλλαγή του, το 2005, από τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, ο «βασιλιάς της ποπ» επανήλθε τον περασμένο Μάρτιο και ανακοίνωσε τη μεγάλη επιστροφή του στη σκηνή, με σειρά συναυλιών στο Λονδίνο, η οποία θα άρχιζε στα μέσα Ιουλίου.......
Απαράμιλλο ταλέντο
Βραβευμένος με 13 Γκράμι, ο Τζάκσον με τη σπουδαία φωνή και το απαράμιλλο ταλέντο στο χορό υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Υπολογίζεται ότι συνολικά πούλησε 750 εκατομμύρια δίσκους. Το «φαινόμενο» Μάικλ Τζάκσον ήταν μοναδικό. Ο Τζάκσον έγραφε ο ίδιος τα τραγούδια του. Το «Beat It» και το «Billie Jean», τα διασημότερα τραγούδια του άλμπουμ του «Thriller», που έφτασε να πουλάει ένα εκατομμύριο αντίτυπα την εβδομάδα και παραμένει το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία, ήταν δικές του συνθέσεις. Ούτε οι «Μπιτλς» θα μπορούσαν να παινευτούν γι' αυτό το τριπλό ταλέντο: γράψιμο καταπληκτικών τραγουδιών, εξαιρετική ικανότητα στην ερμηνεία και χορευτικές κινήσεις που θα τις ζήλευαν αθλητές και χορευτές. Κι ακόμη επηρέασε αμέτρητους καλλιτέχνες από ολόκληρο το φάσμα της μουσικής, από τη ροκ και την ποπ ώς το R&B και τη ραπ, από τη Μαντόνα και τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ ώς την Μπιγιονσέ.
Ο Μάικλ Τζο Τζάκσον γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1958 στο Γκάρι της Ιντιάνα. Ο πατέρας του ήταν μεταλλωρύχος, η μητέρα υπάλληλος. Ο Μάικλ Τζο ήταν το έβδομο από τα εννιά παιδιά τους.
Μαζί με τους τέσσερις μεγαλύτερους αδελφούς του, ο εξάχρονος Μάικλ συμμετείχε στο γκρουπ «Jackson Five». Το 1972 ηχογράφησε τον πρώτο σόλο δίσκο του, το «Got to be there». Το 1979 ηχογράφησε το «Off The Wall», με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς. Τρία χρόνια αργότερα με το άλμπουμ «Thriller» έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως (περισσότερα από 50 εκατομμύρια δίσκοι). Ακολούθησαν οι δίσκοι «Bad» (1987) και «Dangerous» (1991).
Την ίδια περίοδο όμως, καθώς το δέρμα του σταρ άρχισε να λευκαίνει και η μύτη του να λεπταίνει, άρχισε και η ατέλειωτη εις βάρος του φημολογία. Ο ίδιος αρνιόταν ότι είχε υποβληθεί σε αισθητικές επεμβάσεις, εκτός από δύο ρινοπλαστικές, και υποστήριζε ότι έπασχε από λευκοδερμία.
Ισχυρό πλήγμα
Ο Τζάκσον είχε μετατρέψει ένα ράντσο στην Καλιφόρνια σε ψυχαγωγικό πάρκο και το ονόμασε «Neverland», προς τιμήν του ήρωά του, Πίτερ Παν. Το 1993 η προσωπική του ζωή και η καριέρα του δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα, όταν ένας 13χρονος τον κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση. Η υπόθεση έκλεισε με συμβιβασμό και ο τραγουδιστής συμφώνησε να καταβάλει 23,3 εκατομμύρια δολάρια.
Ταραχώδης ζωή
Το 1994 ο Τζάκσον παντρεύτηκε την κόρη του Ελβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί, και την επόμενη χρονιά ηχογράφησε το «HIStory». Μετά το διαζύγιό του με την Πρίσλεϊ παντρεύτηκε μια Αυστραλή νοσοκόμα, την Ντέμπι Ρόου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρινς Μάικλ Τζούνιορ και την Πάρις Μάικλ Κάθριν. Το 2002 και ενώ είχε ήδη χωρίσει με τη Ρόου απέκτησε άλλο ένα παιδί, τον Πρινς Μάικλ Β', από παρένθετη μητέρα.
Το άλμπουμ «Invincible» (2001) είχε μέτρια επιτυχία. Το 2003 προκάλεσε σκάνδαλο, όταν παραδέχτηκε σε βρετανικό ντοκιμαντέρ ότι του άρεσε να κοιμάται, αθώα, με μικρά αγόρια. Η δικαστική διαμάχη στην οποία ενεπλάκη κατέστρεψε την εικόνα του, μολονότι τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες τον Ιούνιο του 2005.
Στο μεταξύ, η περιουσία του είχε εξανεμιστεί και το 2006 τα χρέη του ανέρχονταν στα 170 εκατομμύρια δολάρια.
Κατά των γιατρών του
Ο Τάρακ Μπεν Αμάρ, φίλος και πρώην μάνατζερ του Μάικλ Τζάκσον, χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους γιατρούς που εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ήταν «υποχόνδριος». Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Αμάρ δήλωσε: «Οι γιατροί τού κατέστρεψαν το πρόσωπο, του έδωσαν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τους πόνους. Δεν κατόρθωνε να κοιμηθεί, έπαιρνε υπνωτικά. Ηταν περιστοιχισμένος από τσαρλατάνους γιατρούς που του χρέωναν χιλιάδες δολάρια για φάρμακα, βιταμίνες».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top