GuidePedia

0
Tις πτυχές ενός νέου σκανδάλου τύπου Βατοπεδίου θα διερευνήσει η Εισαγγελία Εφετών, έπειτα από παραγγελία του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, Γ. Σανιδά.
Χτες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τη νομιμότητα αναγνώρισης στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους της κυριότητας έκτασης 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο.
Τέσσερις ημέρες πριν από την αποχώρησή του από τη θέση του ανώτατου εισαγγελέα, ο κ. Σανιδάς αμφισβητεί τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου Χαλκίδας και του Εφετείου Αθηνών, το 1999 και το 2000, με τις οποίες η Μονή έγινε ιδιοκτήτρια της έκτασης, αναφέροντας ότι ήταν «απότοκες παραπλάνησης των δικαστηρίων μέσω της προσαγωγής ψευδών και εικονικών στοιχείων (ψευδών μαρτυρικών καταθέσεων κ.λπ.) και κατά συνέπεια δεν μπορεί να θεωρηθούν ορθές».
Εξι φορές επάνω
Σύμφωνα με τον κ.Σανιδά, ακόμη και στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι η επίμαχη έκταση ανήκει στη Μονή, πρέπει να ερευνηθεί το σκέλος της απαλλοτρίωσης μέρους της έκτασης για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε στη Μονή 7 δισ. δρχ. (!) για να πάρει 120.421 τ.μ. γης! Μάλιστα στην παραγγελία του ο κ. Σανιδάς παραπέμπει στις καταγγελίες του δημάρχου Σκύρου, το 2002, προς το υπουργείο Οικονομίας, στις οποίες ανέφερε ότι η έκταση απαλλοτριώθηκε με την τιμή των 4.200 δρχ. ανά τ.μ., τη στιγμή που η αγοραστική αξία της έκτασης δεν ξεπερνούσε τότε τις 600 - 700 δρχ. ανά τ.μ.!

Δημοσίευση σχολίου

 
Top